Oekraïne: de nieuwe plundering (2)

Oekraïne: de nieuwe plundering (2)

dinsdag 18 maart 2014 22:36
Spread the love

De mist rond Maidan trekt op. Het is duidelijk wie de bakens uitgezet heeft: de VSA. De EU is eens te meer de betaalmeester (via het IMF).

De drie Europese ministers onderhandelden op 20 februari akkoord nummer zoveel met Janoekovytsj en de parlementaire oppositie. Die avond maaiden scherpschutters zowel bezetters als politieagenten neer. De paniek moest duidelijk maken dat het oude wettelijke systeem niet meer functioneerde. “Rien ne va plus. Sauve qui peut.” Daarop vluchtten Janoekovytsj, de parlementsvoorzitter en aantal parlementsleden.

Het vervolg is bekend: een voorlopige regering en de week erop een coalitie die precies de wensen van de VSA-adviseur Nuland (telefoongesprek van 6 februari) weerspiegelthttp://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o (telefoongesprek van Nuland met de VSA-ambassadeur – 06.02.2014). De bestaande grondwet met de impeachmentprocedure voor de president is daarbij niet gevolgd en de in de haast gestemde verordeningen zijn niet aan de parlementsvoorzitter voorgelegd zoals hun grondwet dat voorschrijft.

De Amerikaanse correspondent Sean Collins schrijft in “Spiked-Online” op 3 maarthttp://www.spiked-online.com/newsite/article/incompetent-imperialists-reign-in-ukraine/14734#.UyiEVoXDuM8: In Ukraine, the dismissal of a democratically elected leader and the overriding of the constitution through street protests establishes a questionable precedent. This may come into play in the future, given the lack of unity among the different factions that comprise the protesters. As George Friedman of Stratfor perceptively noteshttp://www.realclearworld.com/articles/2014/02/25/can_ukraines_revolutionaries_now_be_democrats.html (25.02.2014)<br><br>Dit is een nieuws- en commentaarsite die ook veel artikels van de mainstreampers opneemt.: ‘The precedent has been set… that governments and regimes can be changed by a legalistic sleight of hand. At some point, a large crowd will gather and occupy buildings. If the government opens fire, it is run by monsters… But if the government allows itself to be paralysed by demonstrators, then how can it carry out its constitutional responsibilities?

De EU-landen staan in Oekraïne toe wat de wet en ordehandhaving in hun eigen land nooit zou toestaan. De EU zou dat ook niet toestaan van kandidaat lidstaten zoals Servië… Die moeten eerst de Europese rechtsprincipes volledig overnemen (bijv. scheiding van de machten…). De EU behandelt Oekraïne volgens andere normen, nl. die van de ‘failed states’. We hebben in Europa de “failed states” Bosnië en Kosovo. Die zijn de facto veroordeeld om ten eeuwige dage protectoraat te zijn, de ene van de EU en de andere van EU/ NAVO. Die komen maar in het nieuws als de bevolking vernielingen aanricht in de hoofdstad. “Failed states” worden ad hoc bestuurd door noodregeringen en vet betaalde internationale bureaucraten, die onder het mom van schuldafbouw de uitverkoop en totale privatisering controleren.

In “failed states” kunnen de internationale bureaucraten probleemloos samenwerken met oorlogsheren, militieleiders en zakenlui. De identiteit en de c.v. van de lokale bestuurders doet er minder toe. Het bestuur is maar ad hoc, een beetje zoals in de koloniale protectoraten zoals Rwanda en Burundi die België na de Eerste Wereldoorlog kreeg in afwachting van een latere definitieve regeling. Over de merkwaardige c.v. van een aantal Oekraïense bewindvoerders is in DWM al geschreven. Het Oekraïense Nationale Veiligheid- en Defensiecomité (RNBOU afgekort) wordt gecontroleerd door neo-nazi’s en speelt een centrale rol in militaire zaken. Zij moeten overleggen met Washington en Brussel (EU en NATO) bij de confrontatie met Moskou. De RNBOU wordt geleid door de neo-nazi’s Andrij Parubiy en zijn vervanger Dmytro Yaroshhttp://www.globalresearch.ca/the-neoliberal-neo-nazi-coup-in-ukraine/5373232<br>”The Neoliberal Neo-Nazi Coup in Ukraine. The World is at a Dangerous Crossroads”<br>GRTV Feature Interview with Michel Chossudovsky.

De uitverkoop van Oekraïne is letterlijk te nemen. De Russische internetsite ISKRA (Genster) die in Oost-Oekraïne gebaseerd is, berichtte op 7 maart dat de Oekraïense goudvoorraad in aller ijl overgebracht was naar de VSA vanuit de luchthaven Borispol ten oosten van Kievwww.globalresearch.ca/ukraines-gold-reserves-secretely-flown-out-and-confiscated-by-the-new-york-federal-reserve/5373446 (14.03.2014). Die reserve zou door de New York Federal Reserve zijn aangeslagen volgens de financiële analyst William Kayehttp://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/3/10_Did_Ukraine_Just_Airlift_Its_Entire_Gold_Hoard_To_The_U.S._Fed.html (25.02.2014). De overeenkomst met twee andere “failed states” is volgens hem frappant. Ook in Irak en Lybië is de goudvoorraad aangeslagen door de VSA. De centrale bank van Oekraïne schatte de reserves in februari op 1,8 miljard dollar. Volgens Kaye is dat een onderpand voor noodleningen en een afbetaling van de 5 miljard dollar die de VSA volgens Nuland (toespraak van 13 december 2013) sinds 1991 gepompt hebben in de “opbouw van democratische instellingen” in Oekraïnehttp://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm (09.02.2014).

De Amerikanen hadden de blauwdruk voor het nieuwe regime compleet met de technocraat en bankier Yatsenyuk aan het hoofdIn het gelekte telefoongesprek bespreekt Nuland de samenstelling van de te vormen regering:<br>http://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o (telefoongesprek van Nuland met de VSA-ambassadeur – 06.02.2014). De EU zal wel betaalmeester spelen zoals ze dat in Kosovo en Bosnië doet. Maar Oekraïne is Kosovo niet. Het is 1,8 maal Duitsland. De EU heeft de middelen niet om Oekraïne te assisteren. Volgens de laatste ramingen heeft Oekraïne 35 miljard dollar nodig tot het einde van 2015.

In het IMF wordt een “letter of intent” opgesteld. Wat zijn de pistes van uitverkoop en privatisering? Je kunt het een neo-nazi-neoliberaal soberheidsprogramma noemen. De vice-eerste minister van de Krim, Olga Kovitidi, van Griekse afkomst, beschrijft de voorwaarden als pure plunderinghttp://voiceofrussia.com/news/2014_03_09/Crimean-leaders-blame-Kiev-for-selling-Ukraine-off-for-IMF-loans-1082/ (09.03.2014). Ik citeer de Russische bron. Wie Russische bronnen sowieso tendentieus vindt, kan te rade gaan bij N. KLEIN, De shock doctrineKLEIN Naomi, The shock doctrine, De Geus, 2009. Ze beschrijft haarfijn dergelijke genocidaire soberheidsprogramma’s zoals ze toegepast zijn in Chili (Pinochet), Mexico, Brazilië, Argentinië, Rusland (Jeltsin), Irak (Bremer).

In het op 2 maart ondertekende voorakkoord met het IMF zou staan dat het hele pijplijnsysteem gratis aan Chevron overgedragen wordt. Is het dan zo slecht onderhouden dat de Oekraïeners er geen cent voor krijgen? De staalfabrieken van Mariupol, Zaporizhzya en Dnipropetrovsk zouden verplicht worden 50% van de aandelen aan RAG AG (het vroegere Ruhrkohle) over te laten. The steenkoolindustrie van Donbass zou overgedragen worden aan het Finse filiaal van RAG AG.

Kovitidi vertelde ook dat Kiev grond in de buurt van Kharkiv (dichtbij de Russische grens) vrij maakt om het Amerikaanse rakettenschild missile defense en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die de installatie moeten beschermen onder te brengen.

De Krimleiders zouden ook te weten gekomen zijn dat er een pakket onpopulaire maatregelen voorbereid worden om de gaten te vullen. Gasprijzen van gemeentelijke ondernemingen zullen met 50% toenemen voor bedrijven en verdubbelen voor particulieren. Electriciteitstarieven gaan 40% omhoog, transport 50% en de kinderwelzijnsprogramma’s bij geboorte worden geschrapt. De gratis leerboeken op scholen en de BTW-reductie op het platteland verdwijnen. De BTW op medicijnen wordt ingevoerd. Het moratorium op de verkoop van landbouwland wordt afgeschaft. Onbeperkte verkoop aan buitenlandse agrobusiness wordt mogelijk.

De reactie op het referendum van zondag 16 maart in de Krim was voorspelbaar. Voor het Westen is het internationaal recht geschonden. De Krim moet bij Oekraïne blijven en zijn deel in de genocidaire soberheid ophoesten. De Krimbewoners hebben voor het levensniveau gekozen: in Rusland 14000 dollar en in Oekraïne 4000 dollar.

De genocidaire neo-nazi-neoliberale soberheidspolitiek zal het land alleen dieper in de afgrond duwen: deflatie, instorten van de lokale economie, uitverkoop ver beneden de waarde. Het land roept ondertussen 40000 reservisten op. Wie wil er nu gaan vechten onder de neo-nazi-leiders van RNBOU Yarosh en Parubiy op het moment dat de huishoudens hun inkomens zien verdampen in de grootste economische electroshocktherapie sinds 1991? Zullen de knokploegen van de Pravi Sektor het werk doen? Dat is hooguit 5000 man. Dat was voldoende om Maidan in te kaderen maar niet een heel land.

Het is duidelijk dat de VSA deze “regime change” aangrijpen om de EU los te maken van Rusland. De Europees-Russische handel heeft tien maal de waarde van de Amerikaans-Russische handel maar dat is geen punt. Dat 300000 Duitsers voor de Russische markt produceren is ook geen punt. Europa moet minder energieafhankelijk van Rusland worden. We hebben in de kranten de gekste dingen gelezen. De VSA zou zelf Europa kunnen bevoorraden. De VSA is een grote producent van schaliegas. Dus meteen methaantankers bouwen! De eerste haveninstallatie in de VSA is echter pas eind 2015 klaar.

Dat is toch je reinste waanzin! Methaantankers zijn uiterst duur en bovendien potentiële gasbommen van enorme proporties. Landen die over daisy cutter raketten beschikken kunnen ondergrondse nucleaire installaties probleemloos vernietigen. Zo’n daisy cutter in een methaantanker en je hebt een enorme bom. Bovendien zijn er speciale haveninstallaties nodig. Het gas moet van vloeibaar weer gasvormig gemaakt worden. Dat allemaal om Europa minder “afhankelijk” te maken. Maar dan wel volledig afhankelijk van het Midden Oosten en meer bepaald de feodale petroleummonarchie Qatar. Dat de Amerikanen Europa gaan bevoorraden, is een fabel. Hun bedrijfsleven wil de schaliegasvoorraad voor eigen gebruik houden. Als ze aan Europa verkopen, gaan de prijzen stijgen en verdwijnt de bonus die de VSA door wild te “fracken” verworven heeft.

Het is eenvoudig. Leg pijpleidingen die Oekraïne vermijden. Stel dat de neo-nazi’s daar de pijpleidingen opblazen om de aandacht af te leiden… Er is al een alternatieve route operationeel: nl. Northstream, die van Vyborg bij Sint-Petersburg door de Baltische Zee naar Duitsland loopt.

Hopelijk haalt de rede het. Rusland is het hinterland van Europa: het heeft de grondstoffen en wij hebben hoogwaardige industriële producten te verkopen. Dat kunnen we niet ongedaan maken voor het plezier van de Atlantisten. Dat is economische zelfmoord voor Europa op termijn. Een aantal EU-politici hebben bovendien heel gemengde gevoelens over het nieuwe regime. Dat blijkt uit het gelekte telefoongesprek tussen de Estse minister Taet en Ashton. Als het akkoord met het IMF afgewerkt wordt, zal de EU die zo puntje precies is tegenover de zuiderse EU-landen zien dat ze dat een dergelijke financiering tegenover de lidstaten niet kan rechtvaardigen. Het is een lening maar het is een te groot engagement en er is veel onzekerheid. Alleen een schuldmoratorium kan Oekraïne helpen maar dat kan niet met deze neo-nazi-neoliberale soberheidsregering die de plundering en uitverkoop van het land organiseert.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!