(Foto: Séverine Bailleux - ABVV.be)
Nieuws, Economie, België -

“Aan dit tempo loonkloof M/V binnen 30 jaar nog niet gedicht”

Equal Pay Day valt dit jaar op 18 maart. Dat is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken als ze gemiddeld evenveel willen verdienen als mannen tijdens het afgelopen jaar. De loonkloof wordt te traag gedicht, vindt de socialistische vakbond ABVV, die samen met de progressieve vrouwenbeweging zij-kant de campagne organiseert. “Aan dit tempo zijn we er binnen dertig jaar nog niet”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

dinsdag 18 maart 2014 12:27
Spread the love

“Loonkloof, in tien jaar gehalveerd”, zo kopten de kranten een paar weken geleden. “Dat gaat over de gemiddelde uurlonen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

“Het verschil is daar inderdaad gedaald van 15 tot 7 procent. Maar de echte vergelijking is wat mannen en vrouwen op het einde van de maand op hun rekening zien verschijnen. Dat verschil slinkt niet in dezelfde mate. We gingen sinds het begin van de Equal Pay Day-campagne van 28 naar 21 procent.”

Een deel van die loonkloof wordt verklaard doordat meer vrouwen deeltijds werken. Meer dan vier vijfde van de werknemers die deeltijds werken is een vrouw.

“We kunnen daar wel degelijk iets aan doen. Door voor betere kinderopvang te zorgen, door tot een betere taakverdeling te komen binnen het gezin, door werkbare jobs na te streven voor iedereen, door het glazen plafond aan te pakken, door sectoren waar veel vrouwen werken op te waarderen”, zegt Rudy De Leeuw.

Volgens het ABVV loont de campagne. “De loonkloof daalt. Er is een loonkloofwet. Maar er moet nog veel gebeuren”, zegt De Leeuw.

De besparingsronde na de verkiezingen zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Rudy De Leeuw: “De rekening van een inperking van het tijdskrediet bijvoorbeeld wordt vooral door vrouwen betaald. Het is ook een vicieuze cirkel. Een lager loon betekent lagere uitkeringen, lager pensioen. We moeten die cirkel doorbreken.”

http://www.equalpayday.be/

take down
the paywall
steun ons nu!