Nieuws, Afrika, België -

“Geen gedwongen uitwijzingen. Voorkom dat mensen vluchten”

Een militaire Airbus moest 27 uitgeprocedeerde Guineeërs naar Conakry deporteren. Honderd mensen – politiemensen, psychologen en artsen – waren opgetrommeld om hen te begeleiden. De regering van Guinee stak daar een stokje voor. “Wij hebben De Block in februari al duidelijk gemaakt dat we niet aanvaarden dat Guineeërs op die manier uitgewezen worden”, zegt de Guineese minister Sanoussi Bantama Sow.

maandag 17 maart 2014 17:53
Spread the love

In een interview met de nieuwssite Africaguinee.com laat de minister die bevoegd is voor Guineeërs in het buitenland Sanoussi Bantama Sow er geen twijfel over bestaan. De Guinese regering is niet langer van plan om collectieve deportaties te aanvaarden.

Sanoussi Bantama Sow zwaait met een memorandum dat al in februari bezorgd zou zijn aan minister van Migratie Maggie De Block toen die op bezoek was in het West-Afrikaanse land.

In dat memorandum zou staan dat de Guinese regering zich verzet tegen gedwongen uitwijzingen en tegen collectieve uitwijzingen. “We gaan nooit aanvaarden dat mensen uitgewezen worden tegen hun wil”, zegt Sanoussi Bantama Sow.

De Guinese minister stelt voor om meer preventief te werk te gaan. “Hoe kan je verhinderen dat mensen vertrekken? Door de levensomstandigheden hier te verbeteren. Door scholen te bouwen en jobs te creëren. Dat is preventie”, zegt Sanoussi Bantama Sow.

Na de weigering heeft De Block volgens Sanoussi Bantama Sow vier keer gebeld om druk uit te oefenen. “Als zij fier is Belg te zijn, mag ik fier zijn Guinees te zijn”, zegt de Guinese minister.

Els Cleemput, woordvoerder van minister De Block, spreekt dat tegen. “Dit klopt niet. We zijn begin februari in Conkary geweest in het kader van de preventiecampagne. We hebben er een ontmoeting gehad met de president en duidelijk gemaakt dat illegalen teruggestuurd moeten worden. Alle autoriteiten waarmee we gepraat hebben waren akkoord met de procedure.”

Volgens Cleemput is er daarna zelfs een werkgroep geweest om de modaliteiten van de uitwijzing te bespreken.

De 27 Guineeërs werden opnieuw opgesloten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Guinee, één van de armste landen ter wereld, vangt momenteel zelf 6.552 vluchtelingen uit Ivoorkust op en 5.400 vluchtelingen uit Liberia.

take down
the paywall
steun ons nu!