Illegalen, Guinee-Conakry, Immigratiebeleid -

De nee van Guinée

maandag 17 maart 2014 15:24
Spread the love

Reacties uit Guinée over de weigering om 27 asielzoekers terug op te nemen

Het moest lukken: een dag na het verhaal van Abou op mijn blog, een ander verhaal over Guinée in de krant. Over België dat 27 mensen wilde uitwijzen naar Guinée. Over de teleurstelling van Maggie de Block dat het niet is kunnen doorgaan, dat ze zich voor schut gezet voelt. En meteen is dit ook het enige nieuws. Niets over de redenen van Guinée voor de plotse weigering, geen getuigenis van een van de 27, … Hoog tijd om andere media eens te doorzoeken.

Zo kom ik terecht op de website Guinée News, waar Mohamed Keita, sinds 2008 in België, het volgende vertelt:

“We zijn met een dertigtal Guineërs in verschillende detentiecentra. In afwachting van onze uitwijzing naar Guinée, zitten we opgesloten. We hebben de ambassade gecontacteerd, waar men ons wist te zeggen dat er geen documenten werden afgeleverd. Waarom dan onze uitwijzing? We willen het weten. Wat hebben wij de Belgen misdaan? We hebben niks gedaan. Geen drugs verkocht, niets verkeerd gedaan. We willen niet terug naar Guinée.”

Niet zo vreemd dat de ambassade van niets weet, het is niet de eerste keer dat België mensen dwingt terug te keren zonder documenten. Voor uitzettingen naar Afghanistan bijvoorbeeld werkt men met een soort diplomatiek paspoort, het EU laissez-passer. Echter wel vreemd als dit gebeurt nadat er afspraken gemaakt werden met een land (“Na een onderhoud met president Alpha Condé werd De Block verzekerd dat repatriëringen in de toekomst geen probleem zouden vormen.” – De Standaard).

Op de website van Africaguinee.com werd het nog interessanter: daar wijzen de Guinese media erop dat president Alpha Condé tijdens de bewuste ontmoeting met Maggie de Block zijn protest herhaalde tegen elke massale repatriëring van zijn landgenoten. Ook verklaarde minister Sanoussi Sow dat Guinée geen gedwongen uitwijzing meer zal toestaan, een positie die hij in deze Youtube video verder toelicht (uiteraard in het Frans):

Els van Cleemput, woordvoerster van Maggie de Block, herhaalde op Guineenews dat er wel degelijk afspraken werden gemaakt in Conakry met president Alpha Condé en dat op basis van deze afspraken de uitwijzing plaatsvond. Op een vraag over het aantal vrouwen en kinderen in de groep van 27 wilde ze niet antwoorden, ook details over de identificatie van de vluchtelingen (uitgevoerd door een “expert uit Guinée”), werden niet vrijgegeven.

Besluit: over de afspraken die in Conakry gemaakt werden bestaan verschillende versies. Het is afwachten welke positie president Alpha Condé zal innemen. Indien de Guinese regering haar standpunt niet wijzigt, staat het Belgische asielbeleid voor een probleem: het aantal asielzoekers uit Guinée wordt enkel voorbijgestoken door het aantal asielzoekers uit Afghanistan.

Foto via focusguinee.info

take down
the paywall
steun ons nu!