FSC balonnen

IKEA krijgt FSC-label terug

vrijdag 14 maart 2014 14:56
Spread the love

Via het Nederlandse dagblad Trouw raakte op 28 februari bekend dat Ikea en haar dochteronderneming Swedwood een groot deel van zijn FSC-label verloor. Het FSC label zegt ecologisch verantwoorde houtkap te stimuleren. Swedwood en Ikea werden geschrapt voor het niet naleven van de regels in de Russische regio Karelië. Beiden gingen in beroep en kregen op minder dan twee weken tijd hun label terug.

Heel wat internationale milieuorganisaties vonden dat IKEA te ver ging in Karelië. Men kapt er hout in honderden jaren oude bossen die eigenlijk tot een reservaat zouden moeten behoren. In 2011 al berichten verschillende media over dit probleem. Tijdens de jaarlijks inspectie vond de FSC-controleur Rainwood Alliance een aantal fouten: er werd teveel hout gekapt om de jaarlijkse hernieuwing van de bossen te garanderen, er was discussie over de precieze omvang en locatie van een aantal beschermde gebieden en de bosarbeiders waren niet correct uitgerust. Het label werd dan ook grotendeels terug getrokken.

IKEA en Swedwood gingen in beroep bij een onbekend beroepscomité van zoals FSC zegt ‘onafhankelijke experts’ die beide grotendeels gelijk gaven. Het comité gaf beide multinationals deze week gelijk en Rainforest Alliance volgde deze optie.
IKEA mag dus weer gaan kappen in deze kwetsbare regio. Eén van de redenen van deze toegeeflijkheid is het feit dat FSC de nationale standaarden hanteert om te bekijken of boomkappingen duurzaam zijn. Men kan zich voorstellen dat die in Rusland of elders iets lager liggen dan in West-Europa vb.

Climaxi, een Vlaamse beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid volgt deze evolutie op de voet en bracht eerder een film uit rond misbruiken door de multinational Veracel in Bahia, Brazilië. Ook hier was sprake van ecologische en sociale problemen en klachten van verschillende lokale en internationale actoren, waaronder de inheemse bevolking. Ook deze zaak werd zonder gevolg geklasseerd.

Volgens Climaxi bewijst de opheffing van de schorsing van IKEA dat het controlesysteem van FSC niet werkt. Filip De Bodt: “ De echte problemen worden voortdurend doorgeschoven naar regels en commissies. FSC ziet door de bomen het bos niet meer. Men legt monoculturen en plantages aan, kapt in oerbossen enz… maar dat doet er allemaal niet meer toe. Men vindt wel een administratieve oplossing. De aanvoer mag immers niet in het gedrang komen of men kan het geweten van de Westerse consument niet meer sussen. “

FSC moet binnenkort ook uitspraak doen over een probleem in Oeganda. Oxfam-internationaal legde er klacht neer omdat mensen van hun grond verjaagd worden voor het aanplanten van plantages.

Deze maand rolde ook de brochure ‘Duurzaam op Papier’ van de persen. Ze is een uitgave van vzw ’t Uilekot in samenwerking met vzw Climaxi. De brochure telt 36 bladzijden en werd gecoördineerd door Yana Cheyenne-Malfait.

Méér over FSC: www.climaxi.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!