100% legaal cannabis telen? Dat kan !

woensdag 12 maart 2014 15:09
Spread the love

Nu de eerste zonnestralen de lente aankondigen, gaan de meeste hobbytuinders aan de slag om hun eigen groentjes en kruiden te kweken. In Vlaanderen schieten de volkstuintjes de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond en steeds meer mensen maken in hun siertuin een plaatsje vrij voor hun eigen moestuin. De Griekse arts Hippocrates, grondlegger van de Westerse geneeskunde is bekend van zijn uitspraak : “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding“. In tijden van genetisch gemanipuleer, voedselschandalen en grootschalige landbouw is het zelf telen van groenten en kruiden niet alleen gezonder, plezanter, maar geeft het ook een signaal dat een andere manier van voedsel produceren moet kunnen.

Zo is het ook met cannabis: een plant die nu in alle illegaliteit gekweekt wordt zonder enige controle door de overheid. Het non-beleid van de overheid, zowel in Nederland als België, is de oorzaak van deze wildgroei. Kleine kwekers werden de laatste jaren hard aangepakt. Hun plaats werd gretig ingenomen door grensoverschrijdende criminelen. Stroomdiefstal, pesticiden, toevoegen van zware metalen en stukjes glas enz. zijn bij hen meer regel dan uitzondering.

Steeds meer burgers en burgemeesters ondervinden de kwalijke gevolgen van deze cannabismalaise. In Nederland is de roep voor legale wietteelt nog nooit zo groot geweest. Ondanks deze democratische verzuchtingen en de internationale legalisatiegolf, blijft Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie geloven in het doodlopend straatje van repressie.

Honderdduizenden Belgische cannabisgebruikers, waarvan de meeste het kruid gebruiken omwille van haar medicinale en therapeutisch eigenschappen, worden door hun eigen overheid verplicht om zaken te doen met criminelen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat burgerinitiatieven zoals de Cannabis Social Clubs – die een antwoord bieden op cannabiscriminaliteit – door de overheid worden gedwarsboomd Criminelen daarentegen worden maar al te vaak vrijgesproken of bij verstek veroordeeld.

Niet alleen voor ernstige zieken zoals MS, kanker, HIV en epilepsie kan cannabis verlichting brengen, vele mensen zijn ook geholpen met huisgemaakte cannabisolie voor kleine ongemakjes zoals wratten en eksterogen. Cannabis is bovendien een ideaal middel tegen stress, de ziekte van deze tijd. De spierontspannende werking van cannabis, doet wonderen na het sporten.

De bekendste bijwerking van cannabisgebruik is dat de gebruiker high of stoned wordt. Toch is dit voor de meeste ervaren gebruikers een niet al te groot probleem. Vooral tegenstanders van cannabisgebruik hebben het hier moeilijk mee. Vaak zijn het mensen die zelf niet gebruiken of waarvan het gebruikt beperkt is gebleven tot een eenmalige negatieve ervaring.

“De cannabis van tegenwoordig is niet meer dezelfde als van 20 jaar geleden” is ook een vaak gehoorde uitspraak, waarmee verkeerdelijk wordt verwezen naar het hoog gehalte aan de psychoactieve stof THC. Wetenschappelijke studies wijzen eerder op een te laag gehalte aan CBD in de huidige cannabisvariëteiten. THC veroorzaakt gevoelens van creativiteit, nieuwsgierigheid, opwinding, euforie, wijzigt ruimte/tijd perceptie, verlicht bepaalde pijnen en is eetlustopwekkend, maar kan in hoge dosissen leiden tot angsten, desoriëntatie, bedwelming, een verward gevoel en hartkloppingen. CBD is een niet-psychoactieve stof, die de werking van THC gunstig beïnvloedt. Het verminderd angstgevoelens, heeft een kalmerend effect en werkt antipsychotisch. CBD heeft haar medisch nut al meermaals bewezen.

Cannabis bevat naast THC en CBD honderden verschillende stoffen die een bijdrage kunnen leveren aan een goede gezondheid. Wist je dat hennepzaadjes boordevol eiwitten en gezonde vetten zitten? Cannabis telen in je eigen moestuin is daarom een uitstekend idee. Bovendien is het een mooie en een nuttige plant. Voor organisaties zoals VELT is er een taak weggelegd om hennep opnieuw onder de aandacht te brengen van de particuliere tuinder, om alzo een sterk signaal te geven aan onze politici, die al te lang een struisvogelbeleid voeren t.o.v. cannabis.

In het ‘openlucht museum’ in Bokrijk kan je naast een hele reeks andere oude en vergeten gewassen ook cannabisplanten aantreffen. Voor de opnames van het progamma ‘Tegen de sterren op’ waarin de liedjes waar Willem Vermandere worden geïmiteerd, wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze Limburgse hennep als achtergrond. Hennepbloemen bevatten bijna geen THC maar ze zijn wel rijk aan CBD. Met gecertificeerde rassen die bestemd zijn voor de industriële landbouwvariëteiten, kan je 100% legaal cannabis kweken. Zo kan je makkelijk je eigen CBD-rijke cannabisolie maken. Plant ze in volle grond, bewaar je aankoopbewijsje en de verpakking, mocht er eens een overijverige bromsnor langs komen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!