Brugpensioen en fakkeljobs voor werk en voor gezondheid

Brugpensioen en fakkeljobs voor werk en voor gezondheid

dinsdag 11 maart 2014 16:16
Spread the love

Vorig jaar waren elke dag ruim 6 op de 100 werknemers afwezig door ziekte. Tien jaar geleden werden 4,76 procent van de arbeidsdagen niet gepresteerd door ziekte. Nu ligt dat cijfer met 6,26 procent bijna een derde hoger. Het verzuimcijfer van arbeiders ligt ruim anderhalf keer zo hoog als dat van bedienden. Dat blijkt uit een studie van Securex.

“Het stijgend absenteïsme is dus een keerzijde van werknemers langer aan het werk houden. Als de tewerkstellingsgraad bij ouderen stevig opgekrikt wordt dan valt te verwachten dat het absenteïsme nog verder toeneemt”, luidde de terechte commentaar in De Standaard.

Deze gegevens bevestigen de resultaten van een eerder onderzoek van Geneeskunde voor het Volk naar hoe (on)gezond en hoe arbeids(on)geschikt de patiënten tussen 55 en 65 jaar zijn.(1) Daarbij werden in drie groepspraktijken 1019 medische dossiers onderzocht.

75% van de patiënten tussen 55 en 65 jaar kampt met minstens 1 chronische aandoening. 54% lijdt aan minstens 2 chronische aandoeningen.

Eén op twee betrof het een chronische aandoening van het bewegingstelsel, één op zeven kampte met blijvende psychische problemen (depressie, burn-out …) en één op tien met hart- en vaatziekte.

Slechts één op drie van deze patiënten tussen 55 en 65 jaar was nog volledig arbeidsgeschikt. Eén derde was gedeeltelijk en één derde volledig arbeidsongeschikt. Maar binnen deze populatie heeft een arbeider (blue collar worker) 4 keer meer kans om volledig  arbeidsongeschikt te zijn ten opzichte van een bediende (white collar worker).  Op de leeftijd van 55 was reeds 55% geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Voor 64 jarige patiënten steeg dit cijfer tot 78%.

Het recht op brugpensioen met de creatie van fakkeljobs is niet alleen een kwestie van werk, maar ook van gezondheid.

‘Ook de werkstress bepaalt de langere duur van afwezigheden’, zegt Heidi Verlinden, onderzoekster bij Securex. 37 procent van de afwezigheidsdagen in 2013 was te wijten aan spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, concentratieverlies en depressie. Dat is de helft meer dan in 2005.

Ook dit bevestigt de getuigenissen en studies die twee artsen van Geneeskunde voor het Volk bijeenschreven in een boek over werkstress.(2)

  1. Van Bever K, Engelbeen T, Van Reusel E, Van Duppen D. Retirement and socioeconomic inequalities BMJ 2011;342:c7400
  2. Dokter, ik ben op. (EPO 2009) Staf Henderickx en Hans Krammisch.

take down
the paywall
steun ons nu!