Academische wereld is mannenbastion (foto KU Leuven)
Nieuws, België -

Nieuwe website wil verhalen over seksisme in academische wereld naar boven halen

Academici uit Belgische universiteiten lanceren een website waarop slachtoffers van seksisme in de academische wereld hun verhaal kwijt kunnen.

woensdag 5 maart 2014 14:34
Spread the love

De Belgische universiteiten scoren ondermaats op vlak van gendergelijkheid. De Europese Commissie berekende in 2012 dat slechts 12,2 procent van de gewoon hoogleraren in ons land vrouwen zijn. Dat is ver onder het Europese gemiddelde van 19,8 procent. Slechts twee landen doen het slechter dan België.

Dat is opmerkelijk aangezien bijvoorbeeld aan de KU Leuven meer vrouwen dan mannen een universitair diploma behalen (58 procent). Er loopt dus iets grondig fout in de doorstroming.

Enkele academici aan beide kanten van de taalgrens zetten de website Sharing academic sexism stories (Sassy) online. Daar kunnen slachtoffers van seksisme anoniem hun verhaal kwijt.

“We vangen allemaal wel eens verhalen op in de wandelgangen over seksisme. Om de slachtoffers de kans te geven hun verhaal te vertellen, lanceren we deze website”, zegt Anya Topolski van KU Leuven.

“Het is een eerste stap. Voor velen is het niet evident om er over te vertellen uit angst voor de impact op hun loopbaan. Door de website gaan slachtoffers ook zien dat ze niet alleen zijn”, zegt Anya Topolski. In een volgende fase wil de groep ook naar buiten komen met eisen en voorstellen om het seksisme aan te pakken.

Seksisme is soms heel subtiel. Kan dat gevat worden in getuigenissen? “De verhalen die we nu al verzamelden zijn redelijk expliciet. Maar ik denk dat we ook de subtielere getuigenissen zullen krijgen, als de website wat bekend raakt. We hopen ook de implicit bias bloot te leggen. Dat zijn de soms heel onbewuste vooroordelen die meespelen”, zegt Topolski.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!