De vrouw en dochter van een vermiste man nemen deel aan één van de vele acties in de hoofdstad van Kashmir, Srinagar, voor opheldering van de verdwijningen (foto Athar Parvaiz/IPS).
Nieuws, Politiek, India, Kashmir -

India onderzoekt rol leger in duizenden verdwijningen niet

In de Indiase deelstaat ‘Jammu en Kasjmir’ blijven duizenden mensen vermist. Volgens mensenrechtenorganisaties weigert India de rol van het leger te onderzoeken.

maandag 3 maart 2014 14:30
Spread the love

In Jammu en Kasjmir, aan de grens met Pakistan, voerden leger en islamitische rebellen jarenlang een bloedige strijd. Meer dan achtduizend mensen raakten daarbij vermist, zegt de Vereniging van Ouders van Vermiste Personen (APDP) in Srinagar.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het Indiase leger. Dat wijst echter elke verantwoordelijkheid af. In januari 2014 werden nog vijf officieren vrijgesproken voor de dood van vijf burgers in maart 2000. De vijf waren opgepakt door onbekende gewapende mannen. Kort nadien verklaarde het leger dat het in het dorpje Pathribal vijf ‘rebellen’ had gedood van Lashker-e-Toiba, de beweging die strijdt voor een islamitisch Kasjmir.

Lichamen opgevraven

Volgens getuigen had het leger de vijf gedode ‘rebellen’ verbrand om ze onherkenbaar te maken. Na massaal protest werd de lichamen opgegraven voor identificatie. Het Central Bureau of Investigation (CBI) concludeerde dat de lichamen die van vijf vermiste burgers waren.

Het CBI stelde vijf legerofficieren in beschuldiging. Het leger ging daartegen in beroep en kreeg in 2012 van het Hooggerechtshof de toestemming om de officieren zelf te berechten. In januari sprak de krijgsraad de vijf vrij.

“Hoe kan het leger ontkennen wat het CBI duidelijk heeft aangetoond?” reageerde Omar Abdullah, minister-president van Kasjmir.

Alleen symbolische onderzoeken

Mensenrechtengroepen vrezen dat een gelijkaardige zaak die de krijgsraad behandelt, voor feiten gepleegd in het dorp Machchil, in het noorden van Kasjmir, hetzelfde lot beschoren is. De Coalition of Civil Society (CCS) in Srinagar vroeg de onderzoeksrapporten op van verschillende zaken van 1990 tot 2011, via de wet op het Recht of Informatie (RTI).

Uit de documenten blijkt op overweldigende wijze dat men de mensenrechtenschendingen van het leger niet wil onderzoeken, zegt de organisatie. “Een analyse van de informatie die via de RTI is vrijgegeven, geeft aan dat die onderzoeken alleen maar symbolische waarde hadden.”

Kasjmir was decennialang het middelpunt van een bloedig conflict tussen India en Pakistan, bijna sinds het moment dat beide landen onafhankelijk werden van Groot-Brittannië in 1947. Het conflict verhevigde in 1989. Rebellen kwamen in opstand, de Indiase regering stuurde een grote legermacht, die de deelstaat nog steeds controleert.

take down
the paywall
steun ons nu!