Opinie, Nieuws, België -

Bahar Kimyongür 100 dagen vast in Italië. Open brief aan de Italiaanse Ambassadeur, de heer Alfredo Bastianelli

Na vele vergeefse pogingen om via acties, petities, opiniestukken, open brieven aan ministers, advertenties zelfs, aandacht te vragen voor de zaak Kimyongür, komen wij aanstaande zaterdag weer eens naar uw ambassade en bij deze gelegenheid richt ik mij in naam van alle mensen die met de zaak begaan zijn, wanhopig tot u, excellentie. Bahar Kimyongür zit nu 100 dagen vast in Italië.

zaterdag 1 maart 2014 09:33
Spread the love

Hooggeachte Heer Ambassadeur,

na vele vergeefse pogingen om via acties, petities, opiniestukken, open brieven aan ministers, advertenties zelfs, aandacht te vragen voor de zaak Kimyongür, komen wij aanstaande zaterdag weer eens naar uw ambassade en bij deze gelegenheid richt ik mij in naam van alle mensen die met de zaak begaan zijn, wanhopig tot u, excellentie. Bahar Kimyongür zit nu 100 dagen vast in Italië. Honderd dagen. Waarom? Kort gezegd, omdat Turkije hem wil pesten en België zijn onderdaan in de steek laat.

Ik zet voor U nog even snel alles op een rijtje. Kimyongür was beschuldigd in het kader van het DHKP-C proces als leider van een terroristische organisatie, hij werd echter na veel vijven en zessen over de hele lijn vrijgesproken. De Belgische overheid heeft geprobeerd op een geheime vergadering in 2006, tegen alle mensenrechten en tegen de Belgische grondwet in, om Bahar Kimyongür, geboren en getogen Belg, via Nederland uit te leveren aan Turkije op grond van een internationaal aanhoudingsbevel (als een soort zoenoffer voor de ontsnapping van Fehriye Erdal of gewoon om hem eindelijk kwijt te zijn omdat men wist dat het proces dat toen nog tegen hem liep niet te winnen was?). Er loopt nu een klacht van Bahar tegen de Belgische staat wegens ‘samenzwering van ambtenaren tegen een staatsburger’. Dus vele betrokkenen, de federaal procureur, de politie, de staatsveiligheid, tot toenmalige ministers van justitie, zijn Bahar dus liever kwijt dan rijk.

Hoewel de Nederlandse rechter het Turkse aanhoudingsbevel als ongegrond beschouwde, werd het aanhoudingsbevel nooit ingetrokken. En in juni 2013 werd Kimyongür dan aangehouden in Spanje (hij kwam op borgtocht vrij maar er is nog geen uitspraak) en op 21 november dus opnieuw in Italië. (Ja, hij leert het niet af om te reizen). Hij zit weliswaar niet meer in de gevangenis (hij zat wel 13 dagen opgesloten), maar hij mag Italië, zelfs de stad Marina del Massa niet verlaten. De hele zaak is absurd en de Europese rechtsstaten onwaardig.

Wat kunt u doen? Veel volgens mij. Het is uw minister van Justitie die over deze zaak uiteindelijk beslist, want de rechter geeft enkel een advies in dezen. Laat hem weten dat de diepe staat in België en de oppervlakkige media mee in het complot zitten, en dat hij dus een grote verantwoordelijkheid draagt. Hij moet, net zoals Nederland, beslissen dat het internationaal aanhoudingsbevel van de Turkse staat, ongegrond is en bovendien politiek gemotiveerd. En vraag hem ook Interpol te laten weten dat het volgens haar statuten geen politieke aanhoudingen mag verrichten. Maak uw minister duidelijk dat ze zich niet mogen laten misbruiken door de Turkse staat die zijn politieke opposanten overal ter wereld opjaagt en zijn politieke gevangenen martelt.

Wij komen aanstaande zaterdag 1 maart om 15u dus nogmaals protesteren voor uw deur aan de Italiaanse ambassade. Het zou natuurlijk fantastisch zijn, mocht u ons even te woord willen staan. Nu, de grond van de zaak hoeft niet veel uitleg, ze is duidelijk genoeg: Kimyongür zit nu al 100 dagen vast in uw land – hoog tijd om hem te laten gaan. Hartelijk dank bij voorbaat. Hoogachtend,

Prof. dr. Lieven De Cauter; cultuurfilosoof, KULeuven / RITS ; waarnemend voorzitter van het Platform voor Vrije Meningsuiting

take down
the paywall
steun ons nu!