Een smeulende sigaret, meer is niet nodig om brand te veroorzaken. (foto: Iris Luyckx)
Nieuws, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Studentenkamers, Brandveiligheid, Katrien Schryvers -

Slechts 1% van alle studentenkamers in Antwerpen is brandveilig

Maar 1% van alle studentenkamers in Antwerpen is brandveilig. Het zijn vooral oude gebouwen, maar ook bij nieuwe woningen wordt meer rekening gehouden met comfort dan brandveiligheid. “Volgend academiejaar zouden alle studentenhuizen tenminste al een rookmelder moeten hebben”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V).

woensdag 26 februari 2014 12:53
Spread the love

Antwerpen heeft sinds 2011 de bouw- en politiecode verstrengd voor studentenkoten. 2.852 kamers in 313 panden werden toen door de stedelijke dienst, Samen Leven gecontroleerd. Amper 22 procent van de koten was in orde met de voorschriften van stedenbouw, zoals de ligging van de fietsenstalling en afvalverzameling. Minder dan een vijfde was in orde met eisen voor een goede woonkwaliteit evenals degelijk sanitair. Slechts één procent (!) van de koten had een degelijk brandveiligheidssysteem.

Volgens Veerle Desimpelaere van Antwerpen Studentenstad is dat lage cijfer te wijten aan de nieuwe brandveiligheidsnormen van 2011. Het zijn vooral oude koten die niet voldoen aan die normen. De studentenkoten in Antwerpen worden niet jaarlijks gecontroleerd op brandveiligheid. Vanaf het moment dat een verhuurder het gebouw registreert als studentenhuis volgt er een controle. Hij krijgt na die controle een jaar tijd om alles in orde te brengen.

Het gaat volgens Desimpelaere meestal om gebreken die makkelijk opgelost kunnen worden. Het plaatsen van rookmelders, branddekens, brandblusapparaten en evacuatiesignalisatie zou voor de verhuurders geen moeite mogen zijn. Want, opvallend, nog niet alle koten met een lopend contract voorzien van een rookmelder. Katrien Schryvers (CD&V) klaagde dat al meermaals aan in het Vlaams Parlement: “Een goede rookmelder heb je al voor 20 euro.”

“Nooit uitleg gekregen”

Roos (20) huurt een kamer in een oud studentenhuis en heeft bij haar keuze vooral rekening gehouden met de oppervlakte van de kamer. Voor haar is het vanzelfsprekend dat brandveiligheid gegarandeerd is. “Ik heb nooit uitleg gekregen over de brandveiligheid op mijn kot. Het ontbreken van rookmelders of brandblusapparaten, in mijn geval vervallen brandblusapparaten, is onaanvaardbaar. Het gaat over mensenlevens, daar mag echt niet licht over gegaan worden.”

Femke (20) heeft voor een grote studio gekozen omdat ze eigenlijk niet meer thuis woont. Het oud herenhuis is helemaal vernieuwd ze heeft haar eigen keuken en badkamer. “Ik weet dat we goede rookmelders hebben die heel rookgevoelig zijn. Zelfs bij het uitblazen van een kaarsje of tijdens het koken kan die soms wel eens afgaan. Naast mijn kamerdeur hangt een brandslang, ik zou alleen niet weten hoe ik de brandslang of brandblusser moet gebruiken en bij brand is er geen tijd te verliezen. Een nooduitgang is er niet. Misschien moet ik mijn matras maar uit het raam gooien en springen”, lacht Femke groen.

Rookmelders voor iedereen

88 koten die in 2011 niet in orde waren met de brandveiligheid zijn er tijdens de tweede controle in geslaagd alle gebreken op te lossen. Hiervoor krijgen ze een groen kwaliteitslabel. Zo wil de stad alle koten in Antwerpen tegen 2015 brandveilig maken. “Volgend academiejaar zouden alle studentenhuizen tenminste al een rookmelder moeten hebben”, zegt Katrien Schryvers. “Ook voor koten met een lopend contract zal een rookmelder verplicht worden.”

Ten slotte blijkt dat de voorschriften waaraan koten moeten voldoen niet overal hetzelfde zijn. “De verplichting van een brandladder en een nooduitgang is voor iedere stad verschillend”, stelt Schryvers. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) wil in maart overleg plegen met de brandweer en daaruit tot een uniform reglement en controlesysteem invoeren voor heel Vlaanderen.

Op Kotwebvind je alle voorschriften waaraan een kot moet voldoen. Als je vermoedt dat er in jouw studentenhuis inbreuken zijn op de bouw- en politiecode, kan je met vragen of klachten over brandveiligheid terecht bij het Huis van de Studentof bij de stedelijke woonkantoren.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Iris Luyckx

take down
the paywall
steun ons nu!