Neem is één van de kruiden die traditionele Indische geneeskunde gebruikt (Flickr Creative Commons/Meanest Indian)
Nieuws, Wereld, Samenleving, Kanker, India -

Indiase artsen zien heil in planten bij behandeling van kankerpatiënten

India experimenteert met traditionele gezondheidsleer als aanvulling op de moderne geneeskunde bij de behandeling van kanker. Ayurveda kan de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren, zeggen artsen.

dinsdag 25 februari 2014 12:37
Spread the love

Balakrishnan, een arbeider uit Kochi in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala, heeft mondkanker. Na de eerste radiotherapie kon de zestigjarige man niet meer eten of drinken als gevolg van zware pijn en een infectie in de mond.

Tijdens de tweede bestraling kreeg Balakrishnan drie weken lang een ayurvedische mondspoeling met Neem, een soort plant. Ayurveda is traditionele Indiase geneeskunde die zich baseert op kruiden en planten. De resultaten waren prima. Hij kon weer zonder problemen eten en drinken.

Ontstekingswerend

“Ik heb geen antibiotica gebruikt om de pijn en ontsteking na de bestraling te bestrijden. De mondspoeling volstond om af te rekenen met de bijwerkingen.” Balakrishnan is één van de 148 patiënten met mondkanker, die in het Regionale Kankercentrum in Thiruvananthapuram een medicijn kregen op basis van Neem kruid.

“Ayurveda speelt misschien geen grote rol bij het behandelen van kanker, maar heeft wel een aanvullende rol. Veel van deze geneesmiddelen hebben bewezen dat ze de ontsteking afremmen”, verklaart dokter K. Ramadas, oncoloog aan het Kankercentrum.

Het centrum is een van de eerste grote overheidsinstellingen in India dat moderne geneeskunde combineert met ayurveda voor de behandeling van kanker.  Dat gebeurt op basis van wetenschappelijke bevindingen over traditionele geneesmiddelen.

Goedkoper

Experts tonen aan dat, hoewel er verschillen zijn in de benadering tussen moderne en traditionele geneeskunde, beide een groot potentieel hebben voor kankerbehandeling. Door ze te integreren kan de bevolking kiezen uit een bredere waaier van behandelingen, met als gevolg een betere gezondheidszorg.

Volgens Stanly John, ondervoorzitter van de Centrale Raad voor Indiase geneeskunde (ayurveda), is kankerbehandeling met nieuwe therapieën onbetaalbaar voor de doorsnee Indiër. “Een geïntegreerde aanpak kan de kostprijs drukken en de levenskwaliteit van alle patiënten verbeteren” zegt hij.

Het Amerikaanse National Centre for Complementary and Alternative Medicine stelt dat er heel wat wetenschappelijk bewijs is voor soortgelijke behandelingen. Bepaalde aanvullende benaderingen kunnen helpen om symptomen van kanker en de bijwerkingen van de behandeling onder controle te krijgen. Daardoor verbetert ook de levenskwaliteit van de patiënt.

Preventieve werking

Uit een onderzoek in 2007 aan de Landbouwuniversiteit van Kerala in Thrissur blijkt dat een traditionele rijstvariëteit, genaamd Njavara, zelfs kankerbestrijdende eigenschappen heeft, vooral voor de preventie van borstkanker.

Sommige ayurvedische kruidenbereidingen kunnen substanties bevatten met het potentieel om bij te dragen aan de preventie en de behandeling van bepaalde kankers. Volgens de Amerikaanse Kankervereniging (ACS) tonen klinische studies dat aan.

“Hoewel er in het Westen nog niet veel onderzoek naar ayurveda is gedaan, zien we een groeiende interesse om bepaalde aspecten van het systeem te integreren in de moderne geneeskunde. Sommige van de kruiden en substanties zijn verwerkt in medicijnen die samen met andere geneesmiddelen gebruikt worden voor de behandeling van kanker”, zegt het ACS.

“Het Nationale Kankerinstituut heeft een reeks laboratoriumstudies gefinancierd om twee ayurvedische middelen te testen, de zogenaamde MAK-4 en MAK-5. Tot hier toe zijn de resultaten veelbelovend voor tumors bij ratten en kankercellen in petrischalen”, schrijft ACS op haar website cancer.org.

“Veel kruiden uit ayurveda bevatten anti-oxidanten, en kunnen de ontwikkeling van kanker voorkomen. Het vroegtijdig opsporen van de ziekte, de leeftijd van de patiënt en de plaats in het lichaam zijn doorslaggevende factoren voor het genezen van kanker”, zegt G.R. Sunitha, hoogleraar aan het Government Ayurveda College in Thiruvananthapuram.”

take down
the paywall
steun ons nu!