Muilezels vervoeren een zonne-energiesysteem naar een afgelegen gebied in de regio Ladakh in het noorden van India, op de grens met de Himalaya (Athar Parvaiz/IPS)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, India, Zonne-energie -

India heeft grootse plannen voor zonne-energie in afgelegen noorden

Ladakh, een van de meest afgelegen gebieden in het noorden van India, ontdekt de voordelen van zonne-energie. De Indiase overheid heeft grootste plannen en investeert in zonnecentrales.

dinsdag 25 februari 2014 13:54
Spread the love

De Jawahar Navodiya Vidyalya-school is gelegen in de koude woestijn in het noordwesten van India. Het keukenpersoneel is blij met de komst van het gloednieuwe kooksysteem op zonne-energie.

Elke dag moeten ze voor 570 studenten en stafleden de catering verzorgen. Het zonnesysteem dat ook voorziet in warm water tijdens het koude seizoen, spaart de school algauw drie gasbidons per dag uit.

Kerosine

Jigmet Takpa, projectleider van het Agentschap voor Hernieuwbare Energie in Ladakh, zegt dat de school hiermee 16.000 euro per jaar uitspaart. Het agentschap installeerde jaar al verschillende kooksystemen op zonne-energie in Ladakh.

Normaal gebruiken de mensen in deze dorre regio dieselgeneratoren voor hun verlichting en kerosine of hout om te koken en water te verwarmen.

“Dat is niet alleen vervuilend voor de atmosfeer maar is ook duur door het transport. Brandstof en hout moeten aangevoerd worden, Ladakh ligt erg afgelegen en het terrein is er ruig”, zegt Shahid Wani, hoogleraar milieuwetenschappen aan de Universiteit van Kasjmir.

320 dagen zon

“De regio investeert in een groot netwerk van zonne-energiecentrales. Dat is niet alleen goed voor de plaatselijke energievoorzieningen maar ook voor die van andere regio’s in India”, zegt Takpa.

Het Ministerie voor Hernieuwbare Energie in India heeft 63 miljoen euro uitgetrokken voor de investering in zonne-energie in de regio van Ladakh.

Ladakh is met zijn 320 dagen aan zon per jaar, één van de meest geschikte regio’s voor de opwekking van hernieuwbare energie. Elke vierkante meter heeft een potentieel van 1200 watt aan zonne-energie, het hoogste in heel India”, zegt Lakpa.

De Indiase overheid wil in de periode 2030-2050 naar 400.000 megawatt zonne-energie. Een vierde daarvan moet van Ladakh komen. In 2012 stond India wereldwijd op de dertiende plaats qua aantal opgewekte zonne-energie (1,839 megawatt). Duitsland produceert het meest zonne-energie, zo’n 32,411 megawatt.

take down
the paywall
steun ons nu!