Foto's uit het hellegat
Nieuws, Europa, Gevangenis, Besparingen, Volksgezondheid -

Griekenland: schokkende foto’s uit de hel van de gevangenis

Sinds 20 februari laten gevangenen die in de ziekenboeg van de gevangenis van Korydallos nabij Piraeus zitten, hun noodkreten horen via de twitteraccount @kolastirio. Dat woord betekent "hellegat" in het Grieks en de foto’s die op de account te zien zijn, tonen dat die term er niet ver naast zit.

dinsdag 25 februari 2014 10:45
Spread the love

De Korydallos gevangenis nabij de havenstad Piraeus, niet ver van de hoofdstad Athene, is de grootste gevangenis van Griekenland. De laatste tijd kwam Korydallos vaak in het nieuws, omdat heel wat zakenlieden die zijn beticht van enorme belastingontduiking en geldverduistering, er zijn vast gezet in wat een schuchtere poging lijkt om de corruptie in het land eindelijk aan te pakken. Ook de ex-minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos, die is beschuldigd van het aannemen van miljoenen euro smeergeld van Duitse wapenbedrijven bij aankopen voor defensie, zit in Korydallos achter de tralies. Zowel de zakenlieden als de politicus, worden er goed behandeld, wat niet kan worden gezegd van heel wat andere gevangenen.

Achtergelaten om te sterven

Op 16 februari zijn ongeveer 180 gevangenen in hongerstaking gegaan als protest tegen de omstandigheden waarin ze worden behandeld in de ziekenboeg van Korydallos. Velen onder hen zijn HIV-positief, sommigen hebben nieraandoeningen, een aantal zijn kankerpatiënten. Door de slechte omstandigheden is er tuberculose, hepatitis en schurft uitgebroken. Naast de gevangenis is een school.

Om de situatie van de gevangenen duidelijk te maken, werden er foto’s gepost op de twitteraccount, vergezeld van de boodschap ‘Help ons, we zijn gevangenen in Korydallos in Griekenland, en we zijn achtergelaten om te sterven’. Een bepaalde tweet maakt ook melding van het feit dat de directeur van de gevangenis niet in de ziekenboeg durft te komen voor een inspectie omdat ze “een gezin heeft”.

De foto’s tonen overbevolkte ruimtes, waar mensen op de grond moeten slapen, waar het bijzonder vuil is. Op één foto is te zien hoe iemand een katheter heeft moeten maken met een verwrongen bezemsteel. Het is niet duidelijk hoe de foto’s zijn gemaakt en wie de twitteraccount heeft opgestart, maar het hoofd van de cipiersvakbond, Spiros Karakitsos, beweert dat de foto’s een getrouwe weergave zijn van de situatie.

Reactie van de Griekse overheid

Op zondag 23 februari heeft de Griekse overheid gereageerd en gezegd dat er meer verplegend personeel naar de ziekenboeg zal worden gestuurd. Ook is er op zondag een amendement toegevoegd aan een wet van vorige week woensdag die de vervroegde vrijlating toelaat van gevangenen die lijden aan multiple sclerose, paraplegie, hemiplegie, of die een hart- of niertransplantatie hebben ondergaan, met kanker zijn gediagnosticeerd, of HIV-positief zijn, en die een straf van minder dan 10 jaar moeten uit zitten.

Vrouwelijke gevangenen die met hun minderjarige kinderen in de gevangenis zitten, zullen worden vrijgelaten. Voorwaarde is wel dat de gevangenen reeds twee vijfde van hun straffen hebben uitgezeten. Gevangenen die zijn beschuldigd van terrorisme, pedofilie, of fraude, kunnen niet van de gunstmaatregel genieten.

De Griekse gevangenissen zitten al jaren overvol en door het besparingsbeleid zijn cipiers en andere stafleden die met pensioen zijn gegaan, niet meer vervangen, waardoor er een personeelstekort is. Korydallos is de enige gevangenis in heel Griekenland waar zieke gevangenen kunnen worden opgevangen.

Reactie van Europees Commissaris voor de Mensenrechten

De tweets zijn opgemerkt door de Europese Commissaries voor de Mensenrechten Nils Muižnieks, die voorlopig enkel nog zelf met een tweet heeft geantwoord, waarin hij zegt dat hij heel bezorgd is over de verslechterde omstandigheden waarin de gevangenen worden vastgehouden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!