Week tegen Racisme en Fascisme
Gent, Anti-fascisme, Anti-racisme, COMAC, Anarchistisch Kollektief -

Week tegen Racisme en Fascisme

maandag 24 februari 2014 13:03
Spread the love

In de laatste week van februari organiseren het Anarchistisch Kollektief Gent en Comac Gent een heuse week tegen racisme en fascisme aan de universiteit van Gent. Een week van lezingen, getuigenissen, een tweedaagse expositie, discussies, een film en om af te sluiten een bezoek aan het verzetsmuseum te Anderlecht.

Met de financiële crisis is in Europa de dreiging van extreemrechts weer helemaal terug. In Griekenland zagen we de moorden en aanslagen van Gouden Dageraad, in Hongarije is er Jobbik en in Oekraine zijn de fascisten van Swoboda bij een groot deel van de anti-regeringsprotesten betrokken.

In België mogen de Vlaamse buitenparlementaire bewegingen rechts van het Vlaams Belang zoals NSA en ‘Bloed bodem eer & trouw’ dan wel op apegapen liggen, in Wallonië en Brussel groeit Nation vervaarlijk aan en ook de rechtse studentenverenigingen zoals het NSV en KVHV zitten niet stil. Tegelijkertijd kan men bij de nu in het parlement zittende partijen een verrechtsing van het discours vaststellen. Daarbij worden vandaag zaken door de federale en Vlaamse regering goedgekeurd die 20 jaar geleden ondenkbaar zouden worden genoemd. Men kan hierbij denken aan de GAS-boetes, de harde anti-immigratiepolitiek of de wet op data-registratie van internetgebruik.

Om deze maatschappelijke verrechtsing tegen te gaan en mensen te inspireren tot weerbaarheid, bieden wij, Comac en het Anarchistisch Kollektief, deze week aan. We hebben die op verschillende manieren proberen in te vullen om tot een divers programma te komen. Voor elk wat wils. Elk van de vele kanten van het verhaal van verrechtsing en anti-fascisme komt aan bod.

Het kroonjuweel van deze week is ongetwijfeld de expositie ‘De Laarzen Van De Leeuw’. Deze expo verzamelt krantenartikels, foto’s en ander documentatiemateriaal over de geschiedenis van extreemrechts in Vlaanderen sinds de jaren ’70 en de antifascistische reactie daarop.  Het is belangrijk terug te blikken op deze periode waarin de antifascistische reactie vele malen groter was dan de dag van vandaag, zeker nu bepaalde delen van het extreemrechtse gedachtegoed rustig hun parlementaire weg bewandelen zonder noemenswaardige weerstand. Veel verhalen en gebeurtenissen over groepen die vandaag de dag nog bestaan of waarvan de voortzetters nog steeds in de extreemrechtse kringen actief zijn, zijn ondertussen vergeten. Deze zaken zijn echter de moeite waard om te herinneren.

Verder zijn een drietal lezingen over Neo-nationalisme, over de geschiedenis en opkomst van het historisch en hedendaagse fascisme en ten slotte over verrechtsing en de controlestaat.  In het midden van de week vertonen we ook de film La Marche, over de mars voor gelijkheid en tegen racisme die in ‘83 van Marseille naar Parijs trok. Ook ’s middags zullen er activiteiten plaatsvinden: woensdag besteden we aandacht aan de strijd van de Afghaanse vluchtelingen en de personen in gesloten centra, donderdag discussiëren we over (anti-)fascisme en vrije meningsuiting.

Ten slotte is ook voor de interne lichamelijke kracht versterking voorzien: elke avond, en woensdag en donderdag zelfs de hele dag, zal er soep en gebak te verkrijgen zijn.

Bijna alle activiteiten vinden plaats op de faculteit letteren en wijsbegeerte, de Blandijn, Blandijnberg 2 9000 Gent
 

Volledige programma:

De expositie ‘De laarzen van de leeuw’ vindt plaats woensdag en donderdag, telkens van 10-20 u in lokaal 0.28 in de Blandijn.

Maandag
20u : antropoloog Rik Pinxten en literatuurwetenschapper Bart Keunen over Neo-Nationalisme – Aud D.

Dinsdag
20u : historicus Lieven Soete en oud AFF-lid Luc Van de Weyer over geschiedenis en opkomst van het historisch en hedendaags fascisme – Aud B.

Woensdag
12-14u: Sans papiers in strijd: getuigenissen van Getting the Voice Out en de uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingenlokaal 6.09
18u: Volkskeuken + party @ Café Molotov
20u: film La marche – aud D. La Marche (Nabil Ben Yadir, 2013) is gebaseerd op la Marche pour l’égalité et contre le racisme van 15 oktober 1983. De film bekijkt de opstart en het verloop van deze beweging.

Donderdag
13-15u: open discussie over vrije meningsuiting en antifascisme lokaal 6.09.
20u: gespreksavond met Bleri Lleshi (De neoliberale strafstaat), Raf Jespers (Big Brother in Europa) en Evita Willaert (fractieleidster OCMW Gent Groen) over Verrechtsing en de controlestaat – aud A.

Vrijdag
13-15u: open discussie over de toekomst van het antifascismelokaal 6.09.

Zaterdag (onder voorbehoud): bezoek aan het verzetsmuseum te Anderlecht.

take down
the paywall
steun ons nu!