Vluchtelingen leven in tenten van de UNHCR op het terrein van de nationale luchthaven van Bangui (foto UNHCR).
Nieuws, Afrika, Politiek, VN, Frankrijk, Genocide, Centraal-Afrikaanse Republiek, Diamant -

Genocide dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek dreigt een genocide als niet snel wordt opgetreden, aldus onderzoeksjournalist David Van Peteghem. De VN moet zeer snel een interventiemacht onder leiding van de Afrikaanse Unie samenstellen, anders dreigt een ramp.

zondag 23 februari 2014 10:47
Spread the love

Het leidt voor Van Peteghem geen twijfel dat Frankrijk een zware verantwoordelijkheid draagt voor het opstoken van de bestaande spanningen en conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. “Frankrijk is hier stroper en boswachter. Voor eigengewin heeft het telkens weer andere kanten gekozen. Nu de zaak hen boven het hoofd is gegroeid en compleet uit de hand loopt, roepen ze om hulp.”

Toch ziet Van Peteghem geen heil in een terugtrekken van de Franse troepen. Op korte termijn is er geen alternatief. Er moet zeer snel gehandeld worden. “Frankrijk heeft de toestand zo ver laten komen, maar nu moet er eerst aan onmiddellijke hulp gedacht worden. De VN moeten zeer snel  een troepenmacht samenstellen onder leiding van de Afrikaanse Unie voor een grote militaire operatie.”

“Dit is een land zo groot als Frankrijk en Duitsland samen. Buiten de hoofdstad Bangui en enkele stedelijke centra is er geen enkel gezag in het land. De milities van alle kanten hebben er vrij spel. Die moeten zo snel mogelijk ontbonden worden, anders dreigt een Rwanda-scenario.”

Van Peteghem gelooft ook niet in het organiseren van nieuwe verkiezingen, toch niet op korte termijn. “Dat is telkens weer de typisch westerse reactie. Laat eerst de Afrikaanse aanpak werken. Er moet eerst een nationale conferentie komen met alle politieke, religieuze, etnische en lokale leiders. Pas op basis van een dialoog kan de juiste situatie gecreëerd worden voor verkiezingen.”

Belgische diamant

In de huidige omstandigheden is elke militaire hulp om het conflict te beëindigen welkom, zeker op korte termijn.  “De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft al jaren geen grenscontroles meer. De toestand is wat dat betreft niet veranderd. Er worden al jaren grondstoffen gestolen uit het land.”

De leegroof van het land gaat ook nu onverminderd door. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een enorme rijkdom in zijn bodem, vandaar de grote belangstelling van landen als Frankrijk en China. Het land heeft ondermeer koper, diamant, goud, ijzererts, kwarts, zout, tin, uranium, ligniet en mangaan.

De Fransen zijn echter niet de enigen met boter op hun hoofd in de Centraal-Afrikaanse Republiek.  Ruwe diamanten uit meerdere Centraal-Afrikaanse landen – niet alleen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek – verdwijnen via Soedan en Tsjaad naar de diamantmarkten in Dubai, India en naar België. Van Peteghem pleit daarom voor een parlementaire onderzoekscommissie over de rol van de Belgische diamantsector in Centraal-Afrika.

take down
the paywall
steun ons nu!