Nieuws, België, Privacy, Stampmedia, Justitie, Jan Nolf, Eddie De Block, Merchtem -

Burgemeester Merchtem “wil niet wachten tot justitie iets doet”

Eddie De Block (Open Vld), burgemeester van Merchtem, plaatst inwoners die zich volgens hem schuldig maken aan inbreuken op zijn blog. Een aanpak die in schril contrast lijkt te staan met verklaringen die hij eerder deed.

vrijdag 21 februari 2014 16:15
Spread the love

Eddie De Block (Open Vld), broer van Maggie, is de burgemeester van het landelijke Merchtem. Hij heeft een blog, ‘Actua en Eddie’, waar hij — zoals de naam doet vermoeden — de actualiteit voorziet van een eigen mening. Maar daar blijft het niet bij. Zoals vandaag te lezen is in een artikel door ere-vrederechter Jan Nolf op Knack.be, grijpt De Block zijn blog ook aan om wantoestanden in zijn eigen gemeente aan te klagen. Hij schuwt daarbij niet de naam van een café of een winkel, die zich volgens hem bezondigen aan wangedrag, te vermelden en zelfs een foto van een eigenaar online te plaatsen.

“GAS-boetes lijken voor de burgemeester niet meer te volstaan”, stelt Nolf in het artikel. Toevallig spraken wij vorig jaar zelf met burgemeester De Block over de GAS-boetes in zijn gemeente. Zijn visie lijkt nu in schril contrast te staan met de publieke schandpaal die hij lijkt te willen opzetten met zijn blog.

De Block verklaarde toen immers dat zijn gemeente verkiest overtreders — minder- en meerderjarigen — aan te pakken buiten het GAS-systeem om. De burgemeester wil zo vermijden dat een jongere ‘openbare zedenschennis’ aan zijn strafblad toegevoegd ziet nadat hij betrapt is op wildplassen. “Als die jongere tien jaar later afstudeert als dokter, zal die het namelijk moeilijk hebben om aanvaard te worden door de Orde”, klonk het. Met andere woorden: hij leek voorstander van het recht om fouten te maken zonder dat die je blijven achtervolgen.

Ongezouten mening

Hoe rijmt hij dat nu met ‘een publieke schandpaal’ voor overtreders, die nog niet bestraft zijn met een (administratieve) sanctie? “Luister, die blog is mijn persoonlijke mening”, zegt hij wanneer we hem opbellen. “Ik heb ook al vaak hoorzittingen gehouden waar iedereen kan langskomen om die te horen. En diegenen die die graag lezen, gaan naar mijn website en de rest blijft er weg. Ik mag als burgemeester toch ook mijn gedacht zeggen?”

Er is een verschil tussen hoorzittingen waar inwoners kunnen langskomen en een blog waar iedereen toegang tot heeft en waar de informatie lang tot altijd beschikbaar blijft.
“Ja… (stilte) Ja, dat kan zijn. Maar die zaken zijn ook op het college gekomen, hé. Ik zie niet in wat ik fout doe. Ik zeg gewoon dat iets niet kan, zonder namen of adressen te noemen (bij de skatewinkel staat de straat wel vermeld, red.). Het enige wat ik doe, is mijn ongezouten mening geven.”

Bij het verhaal over het café plaatste u wel een foto van de eigenaar (die hij na ons gesprek van de website heeft gehaald, red.).
“Ja, maar die cafébaas is ooit al eens in de krant verschenen. Ik heb daar de foto vandaan gehaald mét toestemming van de journalist (dit argument is volgens de Privacycommissie onvoldoende, aangezien de toestemming van de eigenaar nodig was, red.). En de man in kwestie heeft mij trouwens al opgebeld. Hij heeft er geen probleem van gemaakt.”

Dus u blijft ervan overtuigd dat dit een goede manier is om druk te zetten op mensen die een inbreuk begaan?
“Ik probeer er gewoon voor te zorgen dat Merchtem leefbaar blijft. Welke Vlaming of Belg zou er graag hebben dat er naast zijn deur in woongebied een skateramp zou komen? Als er geen rechtstreekse dialoog mogelijk is, wat moet ik dan doen? Wachten tot justitie iets doet? Tegen dan kunnen de buren van het etablissement al overleden zijn.”

“Laffe methode”

Ere-vrederechter Jan Nolf is niet overtuigd van De Blocks aanpak en schuwt de harde woorden niet. “Hij heeft bevoegdheden genoeg als hoofd van de politie en de gemeente”, stelt Nolf. “Deze manier van werken is veel te gemakkelijk: je pikt er iemand uit en je maakt hem publiekelijk zwart. Bovendien is dit een erg laffe methode, want je kan niet eens reageren op de blog. Ik vraag me af wat de reacties geweest zouden zijn, mocht een Vlaams Belang-burgemeester dit gedaan hebben.”

Nolf maakt zich bovendien zorgen over het gevaar van het hellende vlak. “Dit zou wel eens besmettelijk kunnen zijn en andere burgemeesters aanzetten tot een gelijkaardig initiatief”, aldus de justitiewatcher. “Staat De Block wel voldoende stil bij de gevolgen? Stel je voor dat hij iets blogt over een persoon die een inbreuk pleegt en dat die de volgende dag zijn ruiten ingegooid ziet.”

De Privacycommissie stelt ten slotte dat de berichten op zich geen inbreuk vormen op de privacywetgeving zolang de eigenaars niet met naam vermeld worden. “Dat valt eigenlijk onder dezelfde categorie als recensies”, aldus woordvoerster Eva Wiertz. “Die kunnen vernietigend zijn voor een zaak en komen ook online.” Al raadt ze de burgemeester aan op te passen met persoonsgegevens zoals foto’s. “Zijn functie betekent immers niet dat hij meer mag of kan dan iemand anders.”

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Gunther Malin

take down
the paywall
steun ons nu!