Voorzitter van de VN-Algemene vergadering John Ashe (rechts) opent het debat over water, sanitair en zelfvoorzienende energie (fotoUN/Paulo Filgueiras).
Nieuws, Wereld, Milieu, Samenleving, Politiek, Drinkbaar water -

Water en elektriciteit zijn falende Milleniumdoelstellingen

Met de einddatum van de VN-Milleniumontwikkelingsdoelstellingen in zicht eind 2015, zit nog steeds een groot deel van de wereldbewoners zonder schoon drinkwater, sanitair en elektriciteit.

donderdag 20 februari 2014 19:00
Spread the love

De Algemene Vergadering van de VN belegde op 17-18 februari 2014 een tweedaagse conferentie over water, sanitair en duurzame energie, met het oog op de formulering van nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen na 2015 (Millenium Development Goals – MDG’s). Waterexperts zijn echter sceptisch over de vooruitgang op korte termijn, vooral in Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.

In een rapport uit 2012 beweerde de VN dat het MDG-doel voor water en sanitair bereikt was om het aantal mensen dat geen veilig water heeft te halveren. John Ashe, doorzitter van de Algemene Vergadering, wees er dinsdag 18 februari 2014 echter op dat nog steeds 768 miljoen mensen in de wereld het zonder schoon water moeten doen. Dit is ongeveer een tiende van de wereldbevolking.

Tweeënhalf miljoen mensen hebben geen goede sanitair en jaarlijks sterven zo’n 700.000 kinderen aan diarree, veroorzaakt door vervuild water en slechte sanitaire voorzieningen. Daarnaast hebben ongeveer 1,4 miljard mensen geen elektriciteit in hun huis. Ashe zei ook nog dat ongeveer 80 procent van de wereldbevolking in gebieden woont waar de watervoorziening niet optimaal is.

MDG’s worden SDG’s

Volgens Girish Menon, directeur internationale programma’s bij WaterAid in Londen, hebben hygiëne en sanitair in de afgelopen jaren te weinig aandacht gekregen. Die tekortkomingen moeten volgens hem worden meegenomen in nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) na 2015 .

Clarissa Brocklehurst, waterexpert en voormalig chef water, sanitatie en hygiëne bij UNICEF, zei dat stadsbewoners veel vaker toegang tot schoon water en sanitair hebben dan plattelandsbewoners. “Van de vooruitgang die op dit terrein geboekt is, profiteert niet iedereen in gelijke mate.” Ook zouden in sommige landen gemarginaliseerde etnische groepen in dit opzicht achterblijven.

Water, sanitair en hygiëne zijn van groot belang als het gaat om het uitroeien van armoede, het verbeteren van de gezondheidszorg, de voeding, het onderwijs en de gendergelijkheid, zei Menon, en vormen een basis voor economische groei.

Economische crisis

De wereldwijde investeringen in water en sanitaire voorzieningen namen tussen 2009 en 2011 met ongeveer een miljard dollar af, deels als gevolg van de economische crisis, zei Menon. In 2012 namen de investeringen weer toe, maar ze zijn nog steeds onvoldoende.

Het is onduidelijk hoeveel ontwikkelingslanden precies uitgeven aan water en sanitair, maar Afrika ten zuiden van de Sahara haalt in ieder geval niet de eigen richtlijn van 0,5 procent van het bruto binnenlands product, zei Menon. 

take down
the paywall
steun ons nu!