Oekraïne: de fascisten als voorbeeld

Oekraïne: de fascisten als voorbeeld

donderdag 20 februari 2014 13:14
Spread the love

Niet de doden van de laatste dagen maar de stank van lijken van de tienduizenden Polen en Joden die door de “Organisatie van Oekraïnische Nationalisten” in wereldoorlog 2 gedood zijn waart nog rond de gewapende aanval op de burgerlijke instellingen in Oekraïne.

Ruhm der Ukraine – Ruhm den Helden” deze slogan is momenteel overal te horen waar demonstrerende Oekraïners samenkomen. Het is evenwel ook de oude slogan van de “Organisatie van Oekraïense Nationalisten” in 1941. Op het Maidan-plein zijn ook de zwart-rode vlaggen van deze “Organisatie van Oekraïnse Nationalisten” alom tegenwoordig.

Sommige demonstranten mogen dan wel nog niet van de organisatie gehoord hebben, en hen voor een integere organisatie houden die voor en gedurende de Tweede Wereldoorlog voor een onafhankelijk, democratisch Oekraïne gestreden heeft.

Maar daar vergissen zij zich in. Voor de alom aanwezige Swoboda partij op het Maidan plein zijn de “Organisatie van Oekraïense Nationalisten” en hun jarenlange leider Stepan Bandera historische voorbeelden.

De “Organisatie van Oekraïense Nationalisten” was een fascistische organisatie. Hun milities hebben in de Tweede Wereldoorlog in het Westen van Oekraïne tienduizenden weerloze Polen en Joden vermoord. Hun organisatie collaboreerde afhankelijk van plaats, tijd en situatie op verschillende wijze met de Nazis.

De natie als de hoogste waarde en radicaal anti-communistisch en voor een exclusief ethnicisme waarin anti-semitisme en anti-Pools, vaste bestanddelen waren evenals het gebruiken van terrorisme als middel om politieke problemen op te lossen.

De vraag is in hoeverre Oekraïense betogers hiervan op de hoogte zijn? En in hoeverre zijn de Europese waarnemers, politici en media eveneens hiervan op de hoogte?

Voor verdere toelichting en historische achtergrond, zie het volledige artikel in Junge Welt: http://www.jungewelt.de/2014/02-20/024.php

Jan Hertogen

take down
the paywall
steun ons nu!