Oekraïne: de desinformatie draait op volle toeren

Oekraïne: de desinformatie draait op volle toeren

donderdag 20 februari 2014 13:40
Spread the love

Een greep uit de krantentitels en tussentitels van 19 februari. “Straatoorlog in Kiev”, “Vijftien doden waaronder 6 politieagenten”. “Ook Merkel dringt nu aan op sancties tegen Oekraïne”. Westerse landen klagen het “buitensporig geweld” aan .

Dat buitensporig geweld slaat bij nadere beschouwing van die artikels echter alleen op het politiegeweld. Betogers die het stadhuis maanden bezetten, ministeries blokkeren, blokkades in het land opwerpen en de distributie lamleggen, gemaskerden die met buitgemaakte kalashnikovs en molotovcocktails de politie bestoken. Joodse gedenktekens die vernield worden… Dat is in de logica van de Westerse pers dan allemaal een niet buitensporig geweld, een proportioneel geweld als het ware..

Op de site van De Standaard van 19 februari lees je dat Verhofstadt, kandidaat commissievoorzitter, zijn dreiging met sancties herhaald en ook Van Rompuy zegt daar: “De Europese Unie zal snel reageren ook door gerichte sancties”.

De Standaard interviewt Inna Bogoslovska, gewezen presidentskandidaat. Die doet er nog een schep boven op. “Na afloop winterspelen valt Rusland binnen.” Ze baseert zich daarvoor op de gevechtstraining die knokploegen in sportclubs in de pro-Russische regio van Kharkov krijgen. Het is dus Putin die destabiliseert. Het Westen doet niets anders dan de democratie verdedigen. Inna Bogoslovska schiet hiermee de hoofdprijs van desinformatie.

Je moet de niet Westerse pers volgen om een andere klok te horen, zoals de Asia Times met Pedro Escobar, Russian Television, Mercosur tv. Verder zijn er nog enkele Westerse niet mainstream sites zoals Global Research van Canada en Voltaire Net van Frankrijk.

Paul Craig Roberts is een ex-onderminister van financiën onder Reagan en werkt mee met Global Research. In zijn artikel “US and EU Are Paying Ukrainian Rioters & Protesters[1] haalt hij de Duitse blogger Johannes Loew aan[2]. Die heeft veel tijd op de Maidan doorgebracht en houdt staande dat de betogers er geld krijgen o.a. van de Konrad Adenauer Stiftung. Gewone betogers krijgen af en toe 7,5 euro, studenten 22,5 euro.

Craig Roberts haalt dan Victoria Nuland aan. Deze adviseur voor buitenlandse zaken schepte in de National Press Club in Washington op 13 december 2013 op dat de VS sinds 1991 al vijf miljard dollar gepompt heeft in het bevorderen van “democratische instellingen” daar[3]… Het is dus niet te verwonderen dat allerlei oppositiegroepen over grote middelen beschikken.

Craig Roberts haalt daarbij aan dat het voor de Amerikaanse wet een misdrijf is als buitenlanders Amerikaanse partijen sponsoren. Die normen gelden echter niet omgekeerd. Deze sponsoring gaat verder ook op het moment dat de VS snijdt in de voedselbonnen voor de eigen bevolking. De wereldhegemonie veilig stellen is belangrijker dan het eigen volk!

In haar op Youtube gelekte telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur doet Victoria Nuland laatdunkend over de EU[4]. De Amerikanen vinden het Europese aanbod voor Oekraïne duidelijk te mager i.v.m. de 15 miljard dollar van Putin. Ongegeneerd zegt ze wie ze wil voor de volgende regering. De bokser Klitschko is daar niet bij en de uiterst rechtse Tyahnybok komt wegens zijn antisemitisme niet in aanmerking.

Het is duidelijk. De Amerikanen zijn uit op een “regime change”. Ze hebben daar heel wat ervaring in. De CIA heeft er een hele handleiding over. Zo veel waardevolle ervaringen van “regime change”: Iran (1953), Guatemala (1954), Indonesië (1966), Chili (1973), Nicaragua (via de Contra’s van 1979 tot 1990), Servië (verdrijving van Milosevic in 2000), Lybië (2011) om er maar enkele te noemen. Soms met honderdduizenden doden zoals in Indonesië soms zonder bloedvergieten zoals in Servië met de door Amerikaanse NGO’s gecoachte Otporbeweging. De max was Lybië. Daar was er een UNO-mandaat voor de NATO-interventie. De NATO overschreed het mandaat ruim volgens vele niet Westerse landen. Frankrijk deed het vuile werk (wapens leveren betaald door Qatar o.a. aan de Al-Qaeda’s uit de Cyrenaica). De VSA kon zich beperken tot de leiding achter de schermen.

Waarom moet er “regime change” in Oekraïne komen? Brzezinski, de raadgever van de democratische presidenten en de mentor van Obama, zei het al in 1992[5]:

“Russia can be either an empire or a democracy, but it cannot be both. . . . Without Ukraine, Russia ceases to be an empire, but with Ukraine suborned and then subordinated, Russia automatically becomes an empire”.

Het komt erop aan de Russische Federatie terug te dringen zodat ze geen imperiale ambitie meer kan hebben in het werelddeel Europa. De onlusten en de sociale spanningen in het zwaar verdeelde Oekraïne zijn daartoe een ideale gelegenheid. Dat Rusland de natuurlijke energieleverancier van Europa en de markt voor de hoogwaardige Europese producten is zoals Duitse werkgevers onderstrepen, kan de Amerikanen niet schelen.

Ook in Syrië beogen de Amerikanen en de NATO samen met hun bondgenoten, de feodale petroleummonarchieën, een “regime change”. Die verloopt veel bloediger dan die in Oekraïne maar het Oekraïense strijdtoneel is veel gevaarlijker: hier staan de twee nucleaire supermachten tegenover mekaar, de VSA en de Russische Federatie.

Geen prijs is te hoog voor de “regime change”. Desnoods moet Oekraïne maar uit mekaar vallen. Dan kunnen Poolse troepen met NATO-dekking gestuurd worden om het westelijke deel tegen de Russen te “beschermen”. Dan kunnen we nu voor het eerst sinds Hitler en Mussolini weer een uiterst rechts regime krijgen in een groot Europees land: westelijk Oekraïne. De hele EU is hier niet meer dan de loopjongen van de Amerikanen. Hierin heeft Nuland in haar telefoongesprek gelijk: een dergelijke Europese houding verdient een vierletterwoord….

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!