Gaat Jan De Nul na de Filipijnen ook in Israël zonder scrupules voor de winst?

Gaat Jan De Nul na de Filipijnen ook in Israël zonder scrupules voor de winst?

donderdag 20 februari 2014 12:02
Spread the love

De laatste tijd komt het Aalsterse bedrijf Jan De Nul regelmatig in het nieuws. Zo wist haar voorman Jan De Nul (what’s in a name) in juni 2013 nog dat de mensen in België geen goesting hebben om te werken, omdat het zonder ook kan! Je kan het bezwaarlijk een subtiele manier noemen om werkmensen te schofferen.

Op 21 januari pakte P-magazine uit met de reportage “Zorgt massale zandroof voor tweede Haiyan?“. Daarin wordt Jan De Nul beschuldigd van het plegen van zandroof voor de Filipijnse kust. In het artikel, waarin ook intal wordt geciteerd, klinkt dit zo:

” De massale roof van kustzand in het noorden van de Filipijnen maakt de weg vrij voor een nieuwe ramp. Zonder natuurlijke barrières tegen de zee zijn kustgemeenschappen kansloos tegen een supertyfoon. “We vragen buitenlandse baggerbedrijven om niet met hier gestolen zand te werken”, zegt burgemeester Ignacio Taruc. “Ook de Belgische.” “

Na de Filipijnen, op naar Israël

Dat Jan De Nul niet veel scrupules heeft en het roer om maximale winst heeft gericht wordt vandaag nog eens duidelijk. Het Nieuwsblad schrijft in haar artikel “‘Jan De Nul dingt mee naar bouw Israëlische havens’” dat Jan De Nul haar oog heeft laten vallen op de uitbouw van havens in Haifa en Ashdod.

Gezien de toenemende consensus wereldwijd (zie deze blog van Kamel) dat de bezettingspolitiek van Israël onaanvaardbaar is, is dit wel zeer slechte timing van Jan De Nul. En dit is iets wat het Nederlandse Boskalis en het Italiaanse Condote de Agua goed begrepen hebben. Deze 2 laatste bedrijven hebben zich al terug getrokken uit de bieding.

Het Nieuwsblad schrijft dat ook Jan De Nul nattigheid voelt. Om haar commerciële belangen in de Arabische wereld niet te schaden zou ze haar bod via het Luxemburgse Ludreco ingediend hebben. Kwestie van de lucratieve contracten in de oliestaten niet in het gedrang te brengen.

Maar er is meer. Zo zou Jan De Nul, eeuuhh excuus, Ludreco, voor haar bod samenwerken met het Israëlische Solel Boneh. Solel Boneh is één van de oudste en grootste bouwbedrijven van Israël. En Solel Boneh is zeer actief in de bezette Palestijnse gebieden en helpt volgens Who Profits? de bezetting vooruit met de uitbouw van kolonies zoals Har Homa (Homat Shmuel), Ariel, Immanuel, Modi’in Illit. Goe bezig Mr. De Nul. Niet?

take down
the paywall
steun ons nu!