Etnische twisten Myanmar bereiken Maleisië
Nieuws, Politiek, Azië, Myanmar, Birma, Maleisië, Kuala Lumpur -

Etnische twisten Myanmar bereiken Maleisië

Een aanslag op twee Myanmarese politici in Maleisië eerder deze maand, heeft de angst doen oplaaien dat het religieuze geweld in Myanmar ook overzees de kop opsteekt.

donderdag 20 februari 2014 14:42
Spread the love

De twee boeddhistische politici uit de deelstaat Rakhine ontkwamen ternauwernood aan een moordaanslag bij een groot winkelcentrum in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Rhakine was in de afgelopen jaren het toneel van religieus geweld.
Aye Maung en Aye Thar Aung zijn de leiders van de Nationale Arakan Partij (ANP), die voornamelijk boeddhisten uit de westelijke staat Rhakine vertegenwoordigt. In de koloniale tijd heette de staat Arakan.

De boeddhistische leiders keerden een dag na het incident terug naar Myanmar (Birma). Aye Maung zei tijdens een persconferentie dat het om een goed geplande aanslag ging. “Ik ben er vrijwel van overtuigd dat het om een bewuste aanslag op ons leven ging”, zei hij. “Onze interne problemen zijn de zee overgestoken. Uit dit incident kunnen we concluderen dat de terroristen zich ook in het buitenland, en met name in Maleisië, organiseren.”

Sommige moslimorganisaties in Maleisië beweren echter dat de ANP het drama in scene heeft gezet om de sympathie te wekken van boeddhisten in Myanmar, in de aanloop naar de algemene verkiezingen in 2015.

Politiek gemotiveerd

Sinds 2012 was Rakhine geregeld het toneel van geweld tussen boeddhisten en de moslimminderheid, de Rohingya. Bij conflicten vielen tientallen doden. Veel boeddhisten in Rhakine beschouwen de moslims als illegale migranten uit Bangladesh. Duizenden Rohingya-moslims zijn inmiddels naar het grotendeels islamitische Maleisië gevlucht. In dat land wonen naar schatting 250.000 Myanmarezen, zowel moslims als boeddhisten. Ze doen veelal laagbetaald werk in de horeca of bouw.

Na de aanslag legde de Maleisische politie al snel de schuld bij migranten uit Myanmar, maar het onderzoek is nog gaande. Onderzoeksleider Khairi Ahrasa zei in een verklaring dat een speciaal team de zaak, die “wellicht politiek gemotiveerd is”, onderzoekt.

Er wordt ook onderzocht of er een verband is met de moord op de Myanmarees Ko Aung Gyi, een dag later in een ander deel van de stad. Ko Aung Gyi, lid van de studentenbeweging Generatie 88 en afkomstig uit Rhakine, werd kort na een ontmoeting met de delegatie uit zijn geboorteland vermoord. De voormalige studentenleider en activist woonde al een paar jaar met zijn gezin in Maleisië.

In het afgelopen jaar werden meer migranten uit Myanmar in Maleisië vermoord. In mei 2013 kwamen twee mensen om bij geweld in Kuala Lumpur. Ook hier werd een verband met de situatie in Rhakine vermoed. Eerder die maand arresteerde de Indonesische politie vier mannen die later schuldig bevonden werden aan een poging een aanslag te plegen op de Myanmarese ambassade in Jakarta. Het brein achter de aanslag zei dat die bedoeld was om hun gedode moslimbroeders in Myanmar te wreken.

take down
the paywall
steun ons nu!