(foto 11.11.11)
Nieuws, België, Verkiezingen2014 -

“België is geen eiland, beste politici”

De gefotoshopte affiches met de partijvoorzitters in kleurrijk hawaïhemd die overal opdoken in het straatbeeld zijn een stunt van 11.11.11. Deze nacht werden de affiches overplakt met de slogan 'België is geen eiland. De wereldproblemen zijn ook de onze'. Zo roept de Noordzuidbeweging politici op om ook even verder dan de kerktoren te kijken.

woensdag 19 februari 2014 12:49
Spread the love


doc

Op 173 borden in 130 gemeenten verschenen dinsdag de opvallende affiches. Op sociale media werd even gespeculeerd wie er achter de beelden van Gwendolyn Rutten, Wouter Beke, Bart De Wever, Bruno Tobback en Wouter Van Besien in vakantiekledij zat.

11.11.11 stuurde vanochtend zelf de verlossende tweet.
 

11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe: “Een financiële en economische crisis oplossen én voorkomen, klimaatverandering aanpakken, toenemende ongelijkheid wegwerken, een menswaardig oplossing voor migranten… Om deze uitdagingen écht aan te pakken hebben we politici met lef nodig die over de grenzen kijken.  Een beleid met oog voor deze globale ontwikkelingen is in het belang van het Zuiden én van onszelf.”

De Noordzuidbeweging somt enkele uitdagingen op.

  • Wil de politiek een écht antwoord bieden op klimaatverandering, moet ze durven vertrekken vanuit de gevolgen die vandaag reeds voelbaar zijn in het Zuiden én het Noorden, zoals tyfoon Haiyan in de Filipijnen en de recente overstromingen in de UK aantonen.
  • Wil de politiek een menswaardig migratiebeleid voeren, moet ze durven kijken naar de oorzaken van migratie. Geen migratie zonder conflict en armoede in de landen van herkomst.
  • Wil de politiek een volgende financiële en economische crisis voorkomen – zowel hier als in het Zuiden – moet ze voor fundamentele veranderingen durven pleiten op Europees en internationaal niveau.
  • Wil de politiek het belang van internationale solidariteit echt waarmaken, dan moet ze de gevolgen die dit heeft voor onze eigen begroting durven nemen. Schrappen op solidariteitsbudgetten verhoogt wereldwijd de ongelijkheid.

Bogdan Vanden Berghe is er niet gerust in als hij de campagne tot nu toe bekijkt. “We hebben er alle nieuwjaarsspeechen op nageslagen en nergens deze internationale bril gevonden”, zegt Vanden Berghe.

Kiezers die deze bezorgdheid delen kunnen via www.geeneiland.be een virtuele kaart sturen aan de partijvoorzitters.

take down
the paywall
steun ons nu!