Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Temples -

Luisterpost: Temples: ‘Sun Structures’

Wie iets nieuw wil maken, moet met het verleden aan de slag. Het Britse kwartet Temples zet dat motto om in een van de beste debuutplaten van 2014.

maandag 17 februari 2014 10:28
Spread the love

Vorig jaar bleek een van de betere cd’s op het eerste gehoor een retro-oefening. We hebben het hier over Mikal Cronins MCII. Een rockplaat die openlijk refereert naar Beach Boys, Beatles en andere loepzuivere pop, maar tegelijk uitpuilde van de schitterende melodieën en dito nummers. Uiteindelijk draait het  allemaal om dat laatste gegeven: schitterende liedjes. Deze week las ik nog bij de aankondiging van een of ander cultureel onding dat popliedjes maken het eenvoudigste is wat er bestaat. Hoe verkeerd, een goede popsong schrijven is net het allermoeilijkste. Vraag dat maar aan elke muzikant. Het kleedje waarin een nummer gestopt wordt, is immers bijkomstig, want gelinkt aan de luim van de dag en de luisteraar, but the song remains the same.

Psych

Daarom dat we geen last hebben met Sun Structures, het haast feilloze debuut van het Engelse viertal Temples. Hoezeer we ook moeten denken aan de psychedelische uitspattingen van Pink Floyd, The Nice, King Crimson, The Move, The Smoke, The Byrds… toch slaagt Temples erin om de kritische luisteraar over de streep te trekken dankzij een batterij topsongs als ‘Colours To Life’, ‘Test Of Time’ of het titelnummer.

Onberispelijk

De kleren mogen dus oud zijn, de songs zijn alleszins modern en catchy genoeg om elke vergelijking met het verleden te doen vergeten. Zo is de opener ‘Shelter Song’ al genoegzaam bekend van vorig jaar. Het was dit nummer dat ons deed uitpuzzelen welke band deze onberispelijke stijloefening combineerde met veel talent. Het valt op dat de heren wel degelijk gek zijn op obscure geluiden uit de sixties, maar tegelijk werden deze songs wel opgenomen thuis met hedendaagse middelen (de laptop dus). Zanger-gitarist James Edward Bagshaw ziet het als een knipoog naar de doe-het-zelf omstandigheden van een heleboel producers uit de eerste jaren van de popmuziek. Ondertussen smokkelt het gezelschap onderhands elementen uit latere tijden in de nummers binnen. De uitkomst is dan ook een meer dan ouderwets (…) goed debuut.

Koen De Meester

Sun Structures is nu uit op Heavenly.

take down
the paywall
steun ons nu!