Nieuws, Europa -

Britse overstromingen zijn wel/niet gevolg van klimaatverandering

Zijn de dramatische overstromingen in Groot-Brittannië het gevolg van de klimaatverandering? In de Britse media staan meteorologen en klimaatsceptici meer dan ooit met getrokken messen tegenover elkaar. "It's the weather, stupid!"

donderdag 13 februari 2014 16:15
Spread the love

Groot-Brittannië wordt al weken geteisterd door zware regenval, stormen en overstromingen. Experts spreken van een zeer abnormale hoeveelheid neerslag.

Het gevolg van de klimaatverandering? Steeds meer stemmen zeggen van ja. Maar de Met Office, de nationale meteorologische dienst, hield zich lang op de vlakte. Nog te vroeg om daar uitspraken over te doen, zei de dienst.

Vrijwel zeker verband

Maar zondag was ze ineens veel minder terughoudend. Althans, Julia Slingo was dat niet. De hoofdwetenschapper van de Met Office verklaarde toen dat de klimaatverandering vrijwel zeker aan de basis lag van het noodweer. In 248 jaar is er nog zoveel regen niet gevallen, zei ze.

Het werkte als een rode lap op een stier. Nigel Lawson, voormalig Conservatief lid van het Lagerhuis en minister van Financiën in de regering-Thatcher, haalde zwaar uit naar Slingo.

In het officiële rapport van de Met Office las hij nergens een bewijs voor een verband tussen noodweer en klimaatverandering. “Het is alleen die Julia Slingo (“It is just this Julia Slingo woman”) die deze absurde verklaring aflegde.”

Stijging van de zeespiegel

Lawsons harde uitspraken ontketenden op hun beurt een storm van protest, ook op sociale media.

Het rapport van de Met Office legt een verband met de stijging van de zeespiegel, grotendeels een gevolg van de klimaatverandering. De stijging met 12 centimeter in de vorige eeuw heeft de overstromingen aan de kust nog erger gemaakt, stelt het.

Over de stormen zelf is het genuanceerder: “In verband met de stormen en overstromingen van de winter 2013/2014 is het nog niet mogelijk om een definitief antwoord te geven op de vraag of de klimaatverandering hieraan heeft bijgedragen of niet”, staat er letterlijk.

Maar tegelijk benadrukt het rapport dat er geen bewijs is dat het uitgangspunt dat de opwarming van de aarde tot meer neerslag leidt, onderuit haalt.

Nigel Farage, Europarlementslid en leider van de United Kingdom Independence Party, ziet evenmin een verband met de klimaatverandering. Het is “just the weather”, zegt hij over de overstromingen.

Premier David Cameron volgt de Met Office. Hij vermoedt dat de klimaatverandering mee aan de basis ligt van het noodweer.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!