(foto Wikipedia)
Nieuws, Wereld -

Golf van politieke moorden zaait angst in Bangladesh

DHAKA — In Bangladesh groeien de zorgen over de toekomst van het land, nu in januari alleen al tientallen politieke activisten werden vermoord. De geweldsgolf komt na omstreden parlementsverkiezingen begin januari.

woensdag 12 februari 2014 14:29
Spread the love

Oppositieleiders noemen de moorden “standrechtelijke executies” en beschuldigen de overheid ervan het voorzien te hebben op activisten van de oppositie. In de afgelopen twee maanden zijn echter ook verschillende activisten van de regeringspartij vermoord. Mensenrechtengroepen vrezen dat het ergste nog zal komen, als de regering geen drastische maatregelen neemt om de daders op te sporen en te berechten.

Op 30 januari werd Touhidul Islam, een van de de districtsleiders van de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP) vermoord tijdens bij een vuurgevecht dat ontstond bij een politieaanval in Sonaimuri. Een paar dagen eerder kwam Robiul Islam, een BNP-activist, om in een soortgelijke situatie. Een arrestatiepoging mondde uit in een vuurgevecht waarbij hij ernstig gewond raakte en een paar uur later overleed.

Odhikar, een mensenrechtenorganisatie in Dhaka, zegt dat er in januari meer dan dertig standrechtelijke executies zijn geweest. Die zouden zijn uitgevoerd door het Rapid Action Battalion (een elitekorps), de politie, de paramilitaire grenswacht BGB en andere groepen. In een rapport meldt Odhikar dat het in 26 gevallen ging om leiders of activisten van de BNP of Jamaat, de grootste islamitische partij van het land.

Khaleda Zia, voorzitter van de BNP, zegt dat er tussen 26 december en 27 januari 29.262 aanhangers van de oppositie zijn gearresteerd in het hele land. “Veiligheidstroepen en activisten van de regeringspartij zitten achter de moorden en verdwijningen”, zegt Zia, die tweemaal premier was van Bangladesh. Volgens de BNP zijn in een maand tijd 242 oppositieleiders en activisten vermoord. Zestig mensen zouden verdwenen zijn.

“Natuurlijk heerst er verwarring en angst, vooral bij activisten”, zegt Ruhul Kabir Rizvi, secretaris-generaal van de BNP. De trend van standrechtelijke executies, kennelijk aangestuurd door “de dictatoriale regering”, ondermijnd volgens hem de geestdrift van partijleden en partijleiders. “Maar het versterkt ook hun gezamenlijke idealen en zal de weerstand tegen dergelijke onderdrukking doen toenemen”, zegt hij.

Criminelen

De moorden blijven niet beperkt tot de oppositie. Sinds de verkiezingen op 6 januari zijn minstens negen functionarissen van de regeringspartij Awami Liga vermoord. In de meeste gevallen gebeurde dat bij aanvallen door aanhangers van de oppositie, melden Bengalese media.

Het laatste slachtoffer was de 30-jarige Mahbubur Rahman Rana. Hij werd op 23 januari door vier of vijf mannen aangevallen in Dhaka. Getuigen zeggen dat de aanvallers helmen droegen en Rana neerschoten toen hij probeerde zijn motorfiets te starten op een druk kruispunt.

Volgens Asaduzzaman Khan Kamal, de minister van Binnenlandse Zaken, doet de politie er alles aan om de daders van de negen moorden te vinden. Op een vraag van Al Jazeera of dat ook geldt voor de daders van de moorden op politieke activisten van de oppositie, antwoordde hij “dat er geen standrechtelijke executies in Bangladesh voorkomen.”

“De dood van aanhangers van de oppositie is een gevolg van vuurgevechten tussen wetshandhavers en criminelen. Het zijn gewapende criminelen. Als de politie hen arresteert of een inval doet, openen ze het vuur en de politie verdedigt zich. Voor zover ik weet gaat het alleen om criminelen, die van verschillende zaken beschuldigd werden.”

Weinig vertrouwen

Mensenrechtengroepen hebben er weinig vertrouwen in dat het geweld snel zal verminderen. “Het aantal moorden stijgt met alarmerende snelheid”, zegt Nur Khan, onderzoeksdirecteur bij Ain O Salish Kendra (ASK), een mensenrechtenorganisatie in Dhaka. ASK zegt 33 standrechtelijke executies te hebben gedocumenteerd in januari. Vorig jaar waren dat er meer dan 200.

“Meestal gaat het om activisten en leiders van de oppositie”, zegt hij. “Als de oppositie haar democratisch recht op protest niet mag uitoefenen, zal zij uiteindelijk naar alternatieven gaan zoeken.” Kendra vreest dat gewapende religieuze partijen zullen opkomen in Bangladesh, als de politiekgetinte moorden aanhouden.

Brad Adams, Azië-directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), noemt het het verhaal over agressieve arrestanten die door de politie uit zelfverdediging worden neergeschoten “belachelijk”. “Deze verhalen worden zelfs nog ongeloofwaardiger als het slachtoffer politiek gezien niet erg populair is.”

Onder opeenvolgende regering kwamen geregeld standrechtelijke executies voor tijdens “vuurgevechten”, zegt Adams. “Zowel de BNP, de overgangsregering als de Awami Liga hebben veiligheidstroepen ingezet om politieke tegenstanders uit te schakelen.” Hij wijst erop dat de politie “professioneel moet kunnen handelen”, zonder politieke druk. “Zo lang die druk er blijft, zal de bevolking weinig vertrouwen hebben in de wetshandhavers.”

Auteur: Syed Tashfin Chowdhury

take down
the paywall
steun ons nu!