GGO-mais Pioneer 1507 op het bord van de EU-commissie

GGO-mais Pioneer 1507 op het bord van de EU-commissie

woensdag 12 februari 2014 11:18
Spread the love

Phara De Aguirre voorspelde het al in haar afsluiter van de documentaire “Wat eten we vandaag”: de landen van de EU  zullen geen overeenstemming bereiken over het toelaten van de genetisch gewijzigde maissoort Pioneer 1507.  Dat is gisteren bewaarheid geworden, met als gevolg dat de beslissing nu doorgeschoven wordt naar de europese commissie. 

Een commissie die, gewikkeld ik een onbegrijpelijke onderhandeling met Big Brother, over een “vrijhandels”-akkoord, van plan is om “enkel wetenschap” de invoer van GGOs te laten beïnvloeden.  Klinkt logisch?  Maar dit is codetaal (ook bekend als newspeak)  voor het overboord gooien van het voorzorgsprincipe dat aan de basis van veel europese regelgeving rond gezondheid, voedselveiligheid en milieu ligt.  Een principe dat zegt: als we niet zeker zijn dat iets veilig is, wordt het niet ingevoerd of toegelaten.  Met andere woorden, tenzij we iets doen keurt de Commissie dit feestelijk goed.  De VRT bericht dat er “nog geen beslissing over gemanipuleerd mais is”.

De stemming ter zake is minstens interessant te noemen: negentien van de 28 EU-landen zijn tegen een toelating, vijf zijn voor en vier landen – waaronder België en Duitsland – willen zich onthouden.  Dus op de vraag: “beschermen we onze biosfeer?” zegt België: geen mening.  Dat is ook een mening natuurlijk, in het bijzonder als je ziet dat de meerderheid van de landen tegen de invoer is. 

Maar die meerderheid was niet groot genoeg, niet “gekwalificeerd”.  De onthouding van België was dus belangrijk.  Ook over die van Duitsland valt trouwens een en ander te zeggen.  Het duitse publiek is tegen GGOs met een drie-vierde meerderheid, maar de regering doet wat anders.  Had er iemand een democratisch deficitje besteld?  Het is toch belangrijk om vast te stellen dat ook België hier een belangrijke beslissing neemt zonder enig publiek poltiek debat.  Wat zegt U?  F35?

Verbazingwekkend is het allemaal niet echt natuurlijk, als we zien hoe Europa de deur wijd openzet voor fracking (schaliegas) en de hele regelgeving wil uithollen via de TTIP-achterdeur.  We kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd waren.  Dit wil wat mij betreft dus zeggen dat het ondenkbaar is van voor één van de federale meerderheidspartijen te stemmen.  Ja, dat kan je radikaal noemen.  Maar het is de heersende doctrine van markt boven alles, van winstoogmerk zonder geweten, die radikaal is.  Ik ben er van overtuigd dat dat inzicht breed verspreid aan het raken is – maar in dit geval is de beslissing op belgisch niveau dus al genomen, en is verdere weerstand enkel mogelijk op het Europese.  Dus ik ga eens bellen naar een paar Europarlementariërs van de meerderheid, ook al zal dat niets veranderen, aangezien de VRT eerstdaags een belissing verwacht.  En U?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!