Apache.be gaat met nieuwe hoofdredacteur op zoek naar 200.000 euro
Nieuws, België, Apache.be, Crowdfunding, Alternatieve media -

Apache.be gaat met nieuwe hoofdredacteur op zoek naar 200.000 euro

De nieuwssite Apache.be maakt een doorstart met een nieuwe hoofdredacteur en een crowdfundingcampagne. De nieuwe hoofdredacteur Karl van den Broeck wil 200.000 euro ophalen. Dat geld wordt geïnvesteerd in onderzoeksjournalistiek. “Met 11.000 abonnees kunnen we een redactie met 8 journalisten betalen.”

woensdag 12 februari 2014 13:58
Spread the love

Apache.be – voorheen De Werktitel – ontstond vijf jaar geleden toen de mediacrisis een deel van de redactie van De Morgen wegvaagde. De nieuwssite koos voor een paywall en heeft nu 700 abonnees. De nieuwe hoofdredacteur Karl van den Broeck – ex-hoofdredacteur van Knack – wil groeien tot 11.000 abonnees.

“We streven naar een ploeg van 8 tot 10 mensen, waaronder ook medewerkers voor IT en voor het zakelijke reilen en zeilen. Dat is wat we minimaal nodig hebben om voldoende aanbod te genereren. Met 11.000 abonnees kunnen we het redden”, zegt Karl van den Broeck.

Met een eerste crowdfundingactie hoopt Apache.be 200.000 euro op te halen. “Het plan dat we hebben uitgedacht is niet even snel op een bierviltje gekrabbeld, maar is een doordacht werkstuk. Ambitieus, maar we geloven erin. Tot nu toe kon Apache te weinig artikels brengen om een breed publiek warm te maken. Dus hebben we meer arikels nodig, en dat betekent ook meer mensen”, zegt van den Broeck.

“Om ons plan te realiseren hebben we 1,5 miljoen euro nodig. We geven onszelf 3 jaar om dat bij elkaar te krijgen. Als we 200.000 euro kunnen ophalen in dit eerste jaar, kunnen we een goede start nemen.” Apache.be spreekt ook adverteerders uit de private sector en het middenveld aan.

De nieuwssite wil verder inzetten op onderzoeksjournalistiek. Van den Broeck: “Dat wordt bijna niet meer beoefend in Vlaanderen. Als ik vaststel dat een dossier als dat van de Fyra niet wordt opgepikt en uitgezocht door de kranten, nochtans een flagrant voorbeeld van de nood aan onderzoeksjournalistiek, dan vind ik dat opmerkelijk.”

De betaalmuur slopen zit er niet in. “We zien dat de tendens om nieuws gratis aan te bieden intussen wat aan het keren is. De grote kranten bieden hun diepgaandere artikels ook enkel nog betalend aan. Enkel bij DeRedactie en DeWereldMorgen.be vind je nog diepgravend nieuws waarvoor je niet hoeft te betalen”, zegt van den Broeck.

Met Mo.be dat voluit voor internet gaat, DeWereldMorgen.be die in maart met een volledig vernieuwde website en redactie uitpakt en Apache.be zijn er nu drie progressieve nieuwssites in Vlaanderen. “Wij zijn in de eerste plaats onafhankelijk, niet zozeer progressief. Wij zijn alleszins voorstander van samenwerken. Hopelijk staat koppigheid dat niet in de weg”, zegt van den Broeck.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!