‘Foute’ koning waakt over Brussels park
Brussel, Leopold II, Kolonialisme, Vorst, Belgisch koningshuis, Art nouveau, Dudenpark, Jugendstil, Koning Leopold II -

‘Foute’ koning waakt over Brussels park

maandag 10 februari 2014 20:02
Spread the love

Het Dudenpark in Brussel is een mooi park. Minder mooi hieraan is dat het gefinancierd is geweest met geld uit de voormalige kolonie Congo. Koning Leopold II was de opdrachtgever. Hij is nog altijd prominent in het park aanwezig in de vorm van een standbeeld. Niet iedereen vindt hem even controversieel. Want sommige passanten kussen het standbeeld zelfs! 

Afbeelding

Koning Leopold II kijkt vanuit het Dudenpark uit op zijn andere markante creatie: het Justitiepaleis, het meest megalomane gebouw van heel België.

Afbeelding

De koning in kwestie was, net zoals veel van zijn bouwwerken, een aparte verschijning. Je herkent hem aan zijn lange baard.

Afbeelding

Het moet gezegd worden: het Dudenpark is echt mooi. In het verlengde hiervan ligt het Park van Vorst. Natuurlijk ligt dat park niet in de gemeente Vorst, maar in de gemeente Sint-Gillis.

Afbeelding

Nog altijd wordt de bezieler van het zogenaamd moderne Brussel als ‘weldoener der openbare parken’ beschouwd.

Afbeelding

Zoals overal in Brussel kom je ook in het Dudenpark vreemde objecten tegen. Zoals dit villaatje met vensters, waarvan de meeste geen ramen hebben. Je zou er maar wonen…

Afbeelding

Een Belgisch park zou geen Belgisch park zijn als het verval niet om de hoek loerde. Naast het gebouw zonder ramen is een poort die nergens heen leidt. Daarachter is een stijl ravijn. En achter het venster lijkt iemand te wonen, omdat er heel wat levensmateriaal ligt.

Afbeelding

Een leegstaand gebouw zonder functie is erg normaal in een Brussels park. Soms kun je je beter niet afvragen waarom bepaalde dingen in Brussel zo zijn. Dat moet je gewoon aannemen.

Afbeelding

Op het hoogste punt van het park staat een kasteel, als kers op de taart. Koning Leopold II schonk dit kasteel aan het park ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Tegenwoordig zit er een filmschool in.

Afbeelding

De voorkant van dit verjaardagscadeau is in jugendstil of art nouveau uitgewerkt. Veel van deze pareltjes zijn verdwenen in de loop van de vorige eeuw. Tegenwoordig is Brussel er trots op en worden ze soms gerestaureerd.

Afbeelding

Blijkbaar betekent dit iets. Alleen weet ik niet wat.

Afbeelding

Brussel staat in Vlaanderen bekend als gevaarlijke stad. De gemeente Vorst lijkt hier alvast op geanticipeerd te hebben door een gevaarlijk paadje ontoegankelijk te maken. Je zou maar eens een los gewaaide tak tegen je gezicht krijgen!

Afbeelding

Een mooi huisje staat tegenwoordig tussen kapotte hekjes en bosjes. Ja, in Brussel zorgt men erg goed voor het cultureel erfgoed.

Afbeelding

Een sokkel zonder standbeeld. Zou Leopold II van zijn voetstuk gehaald zijn?

Natuurlijk is het niet juist om het foute verleden van dit park als typisch Belgisch af te schilderen. De meeste West-Europese landen hebben een bloederig verleden in de huidige derdewereldlanden. Misschien is het ook goed om eens stil te staan bij de gedachte met welk geld de Nederlandse grachtenpanden en spoorwegkathedralen tot stand zijn gekomen?

Toch lijkt niet iedereen de vorst even controversieel te vinden. Nadat een man theatraal met de vorst voor de foto heeft geposeerd, komt er een andere man. Met een plechtig gezicht kijkt hij naar de koning met de baard. Om vervolgens de baard te kussen!

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!