Illegale houthandel zoals hier in Belize wordt deels veroorzaakt door de drugshandel in Latijns-Amerika ( Flickr/ Creative Commons: Sustainable Harvest International)
Nieuws, Wereld, Milieu, OAS, Illegale drugshandel, Illegale houthandel -

Drugshandel vernielt regenwoud

Afgelegen, ongerepte wouden in Honduras en Guatemala hebben te lijden onder de illegale handel in narcotica. Onder meer de aanleg van landingsbanen trekt houthandelaren en plantages aan. Dat blijkt uit een rapport 'The Drug Problem in the Americas' van de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS).

vrijdag 7 februari 2014 14:40
Spread the love

Uit het onderzoek blijkt dat de harde aanpak van de drugshandel in Mexico de smokkelaars heeft doen uitwijken naar meer afgelegen gebieden in landen als Honduras, Guatemala en Nicaragua.

De instroom van drugshandelaren heeft een belangrijke impact op de wouden in die gebieden. Ze leggen wegen, landingsbanen en andere infrastructuur aan. Die activiteiten trekken vervolgens weer andere spelers aan, zoals boeren en houthandelaren. De handelaren starten bovendien vaak zelf ook landbouwbedrijven op in het woud als middel om geld wit te wassen.

In Honduras alleen al is de ontbossing zo verviervoudigd tussen 2007 en 2011. In dezelfde periode is het cocaïneverkeer significant groeide. De Guatemalaanse of Hondurese overheid is vaak afwezig in de afgelegen gebieden. De instroom van geld doet lokale ambtenaren de andere kant opkijken, terwijl de instroom van wapens op zijn beurt de bevolking en milieugroepen het zwijgen oplegt.

Het rapport stelt dat landen naast maatregels tegen de aanbodzijde, namelijk vernietigen van teelt, ook aandacht moeten besteden aan de vraagzijde van drugshandel.

‘The Drug Problem in the Americas’

http://www.cicad.oas.org/Main/Template.asp?File=/drogas/elinforme/default_eng.asp

take down
the paywall
steun ons nu!