Uit het onderzoek blijkt dat de harde aanpak van de drugshandel in Mexico de smokkelaars heeft doen uitwijken naar meer afgelegen gebieden in landen als Honduras, Guatemala en Nicaragua.
De instroom van drugshandelaren heeft een belangrijke impact op de wouden in die gebieden. Ze leggen wegen, landingsbanen en andere infrastructuur aan. Die activiteiten trekken vervolgens weer andere spelers aan, zoals boeren en houthandelaren. De handelaren starten bovendien vaak zelf ook landbouwbedrijven op in het woud als middel om geld wit te wassen.
In Honduras alleen al is de ontbossing zo verviervoudigd tussen 2007 en 2011. In dezelfde periode is het cocaïneverkeer significant groeide. De Guatemalaanse of Hondurese overheid is vaak afwezig in de afgelegen gebieden. De instroom van geld doet lokale ambtenaren de andere kant opkijken, terwijl de instroom van wapens op zijn beurt de bevolking en milieugroepen het zwijgen oplegt.
Het rapport stelt dat landen naast maatregels tegen de aanbodzijde, namelijk vernietigen van teelt, ook aandacht moeten besteden aan de vraagzijde van drugshandel.
‘The Drug Problem in the Americas’
http://www.cicad.oas.org/Main/Template.asp?File=/drogas/elinforme/default_eng.asp