Rechter Ciavarella wordt na zijn eigen vonnis aangesproken door de moeder van de 17-jarige Ed Kenzakoski, die tijdens de door hem uitgesproken gevangenisstraf zelfmoord pleegde (still uit de film).
Nieuws, Samenleving, Politiek, Documentaire, Recensie, VS, Pennsylvania, Kids for Cash -

‘Kids For Cash’: rechter sloot kinderen op tegen betaling

Op 5 februari 2014 komt de documentaire 'Kids For Cash' uit, de verfilming van een groot schandaal in Pennsylvania, waarbij een rechter kinderen tegen betaling liet opsluiten. In februari 2011 werden rechter Mark Ciavarella en zijn rechterhand Michael Conahan veroordeeld tot 28 en 17,5 jaar gevangenisstraf. Ze hadden 2,6 miljoen dollar ontvangen voor het opsluiten van minderjarigen in privé-instellingen.

donderdag 6 februari 2014 11:15
Spread the love

Deze documentaire van regisseur Robert May, die eerder al The Fog of War’ maakte, vertelt hoe duizenden kinderen in de Amerikaanse staat Pennsylvania werden opgesloten. De verantwoordelijke rechters kregen voor hun strenge beleid 2,6 miljoen dollar van de eigenaars van vier private gevangenissen. Mark Ciavarella, jarenlang rechter in het district Luzern, werd veroordeeld tot 28 jaar, zijn rechterhand Michael Conahan tot 17,5 jaar.

De twee zouden tijdens hun ambt geld hebben aangenomen van de bouwers van de jeugdgevangenissen PA Child Care en Western PA Child Care. Daarnaast zouden ze de uitbaters voor duizenden dollars hebben gechanteerd. Ciavarella stuurde kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar naar deze instellingen, veelal voor kleine misdrijven zoals het opzetten van een valse MySpace-account.

In oktober 2013 betaalden de jeugdinstellingen, die een centrale rol speelden in het schandaal, een schadevergoeding van 2,5 miljoen dollar aan de betrokken kinderen. Marsha Levick, lid van het Juvenile Law Center, liet in een interview op het Amerikaanse nieuwsprogramma Democracy Now verstaan dat dat een mooie compensatie was, maar dat deze zaak veel dieper gaat dan een schadevergoeding kan dekken.

“Ik denk dat we als land eens goed moeten nadenken over het feit dat we kinderen behandelen als criminelen.”, zei ze, “We behandelen ze erg hard en we moeten ons afvragen, zowel privé-instellingen als openbare instellingen, op welke manier we willen omgaan met kinderen in dergelijke situaties?”

Kleine misstapen

Hillary Transue was 14 toen ze door Mark Ciavarella werd veroordeeld voor het maken van een valse MySpace-account. In een speciale aflevering van Democracy Now vertelt ze haar verhaal. “Ik had een valse pagina gemaakt van de directiemedewerkster op mijn school. De pagina zelf was redelijk onschuldig maar sommige van de commentaren waren best obsceen. Dat geef ik toe. Maar die had ik er niet opgezet.” Haar moeder stapte na de uitspraak naar het Juvenile Law Center in Philadelphia en bracht zo de zaak mee aan het rollen. 

Een andere meisje dat door Mark Ciavarella werd veroordeeld is Jamie Quinn. Ze was ook 14 toen ze een jaar werd opgesloten omdat ze haar vriendin tijdens een ruzie een klap had gegeven. “Het was een gewone ruzie tussen vriendinnen, ze gaf me een klap in mijn gezicht en ik deed hetzelfde. Ik wist zelfs niet dat ik werd aangeklaagd tot ik naar de rechtbank moest gaan.”

Charlie Balasavage was 14 toen hij voor de eerste keer werd veroordeeld. Zijn ouders kochten voor hem een bromfiets van een familielid. Hij werd beschuldigd van ‘bezit van gestolen goederen’ door de politie. De eerste keer werd hij door Ciavarella veroordeeld tot drie maanden in een heropvoedingskamp, genaamd ‘Camp Adams’. “Na die drie maanden moest ik terug voor hem verschijnen”, zegt Charlie. “Elke keer opnieuw vonden ze wel een reden om mij terug naar een andere instelling te sturen, in totaal zat ik 5 jaar binnen.”

Zware gevolgen

Ed Kenzakoski was een 17-jarige tiener die na een grapje van vrienden door Mark Ciavarella naar de gevangenis werd gestuurd. “Zijn vrienden hadden een marihuanapijp in zijn auto gelegd”, vertelt zijn moeder. Ze wilden hem een lesje leren omdat hij niet naar school was gegaan, maar naar een feest. Ze dachten dat hij gewoon afval zou moeten opruimen of iets dergelijks.”

Ciavarella stuurde hem echter naar een instelling. In totaal bracht hij vijf maanden door in verschillende instellingen. Ed Kenzakoski was een talentvolle worstelaar maar verloor door zijn gevangenisstraf de kans op een beurs. “Hij kon dat moeilijk verwerken. Op een dag raakte hij slaags met iemand, waarna hij door Ciavarella naar PA Child Care werd gestuurd. Hij verloor opnieuw alles, kon het niet meer aan en pleegde zelfmoord.”

Kids For Cash-documentaire

In de documentaire laat regisseur Robert May ook Mark Ciavarella en zijn collega zelf aan het woord. Beide rechters vroegen aan May om hun kant van het verhaal te mogen vertellen. “Ze vonden dat er een te eenzijdig beeld van hen werd opgehangen in de media. Ciavarella ziet zichzelf niet als een doorgeslagen rechter die kinderen zonder reden opsloot.”

In de documentaire zit een citaat van Ciavarella waarin die zegt: “Ik wou ze gewoon doodsbang maken, is dat zo verkeerd?” Volgens Robert Schwartz van het Juvenile Law Center in Philadelphia geloofden de rechters in een zero-tolerance-beleid. “Dat beleid was populair in de jaren ’90 van de vorige eeuw”, zegt hij, “zeker op scholen ging het er héél streng aan toe. Na de schietpartij in Columbine werd het alleen maar erger.”

Kids for Cash ging woensdag 5 februari 2014 in première in het ‘Kimmel Center for the Performing Arts’ in Philadelphia. Regisseur Robert May zegt dat hij als persoon veel heeft geleerd. “Ik ben zelf vader van twee en dacht ook altijd dat kinderen die in een jeugdinstelling hebben verbleven slechte kinderen waren. Ik heb liever niet dat mijn kinderen met zulke mensen optrekken. Dat is dus het stigma waar ze mee moeten leven. Dit is een project dat ik nooit van mijn leven ga vergeten”

Trailer van ‘Kids for Cash’:

take down
the paywall
steun ons nu!