Nieuws, Afrika, Politiek - Dirk Wanrooij

Egypte gevaarlijkst voor journalisten na Syrië en Irak

In de eerste maanden na de coup van 3 juli 2013 werden vooral Syriërs en Palestijnen geviseerd door het nieuwe militaire regime. Inmiddels heeft het Egyptisch regime een andere zondebok. Volgens het Committee to Protect Journalists, is Egypte momenteel het op twee na dodelijkste land ter wereld voor journalisten.

woensdag 5 februari 2014 16:15
Spread the love

In de eerste maanden na de coup van 3 juli 2013 werden vooral Syriërs en Palestijnen geviseerd door het nieuwe militaire regime. Het waren in veel gevallen vluchtelingen, die naar Egypte waren gekomen om een veilig onderkomen te vinden. Zij waren hun leven niet meer veilig nadat ze publiekelijk werden aangeklaagd. Volgens rabiate opiniemakers waren Syriërs naar Egypte gekomen om president Mohamed Morsi te ondersteunen – het waren moslimbroeders, of beter nog, terroristen.

Dieptepunt van deze campagne was het optreden van de demagogische televisiepresentator en doorgedraaid nationalist Tawfik Okasha die op 15 juli in zijn show het Egyptische volk opriep om de huizen van Syriërs te vernielen. “Het Egyptische volk accepteert geen verraders in zijn midden”, blafte Okasha naar zijn kijkers.

Sindsdien werden Syrische ondernemingen vernield, werden Syrische kinderen geweigerd op scholen en Syrische mannen willekeurig opgepakt bij de talloze checkpoints van het leger. Veel Syriërs pakten opnieuw hun biezen en trokken verder, naar Turkije, terug naar hun thuisland, of, als er een mogelijkheid was, ergens binnen de grenzen van Fort Europa.

Inmiddels heeft het Egyptisch regime een andere zondebok gevonden. Journalisten. Volgens onderzoek van de Committee to Protect Journalists, is Egypte momenteel het op twee na dodelijkste land ter wereld voor journalisten. Bovendien staat Egypte in de top tien van landen waar journalisten het meeste risico lopen om achter slot en grendel te verdwijnen.

De voorbeelden zijn talrijk. Op 14 augustus 2013 maakte het Egyptische leger met grof geweld een einde aan een sit-in protest van aanhangers van voormalig president Morsi. Rond de duizend mensen kwamen daarbij om het leven. Journalist Abdullah El-Shamy werd gearresteerd.

Op 29 december 2013 werden de Canadees Mohamed Fahmy en de Australiër Peter Greste gearresteerd nadat de politie hun hotelkamer was binnengevallen. Het tweetal wordt ervan beschuldigd banden te onderhouden met terroristische organisaties. Zowel El-Shamy als Fahmy en Greste werkten voor Al-Jazeera. Alle drie zitten nog altijd vast.

Televisiekanaal Al-Tahrir zond deze week beelden uit van de arrestatie en daaropvolgende ondervraging van Fahmy en Greste in hun hotelkamer. Het filmpje toont schokkerige beelden – ondersteund door spannende muziek – van hun hotelkamer, de apparatuur van de journalisten en zelfs de Amerikaanse dollars die het tweetal op zak had. De boodschap is duidelijk, dit zijn staatsgevaarlijke terroristen.

In verband met deze zaak, werden op 29 januari twintig namen bekend gemaakt van journalisten die worden beschuldigd van het verspreiden van “valse informatie”. Afgelopen dinsdag werd bekend dat de Nederlandse journaliste Rena Netje ook op die lijst stond. Netjes vluchtte direct de Nederlandse ambassade in en wist met hulp van Nederlandse diplomaten het land uit te vluchten.

Ook andere journalisten zijn doelwit. Op 23 januari werd documentairemaker Hossam Meneai gearresteerd. Meneai, die bezig was met een film over de Koptische kerk voor een Russisch televisiekanaal, wordt beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws aan het buitenland en het in gevaar brengen van Egypte’s veiligheid.

In een poging de lucht te klaren, verklaarde de Egyptische staatsinformatiedienst dat bepaalde berichtgeving niet voldoet aan de normen van objectiviteit die internationaal geaccepteerd zijn, en “een politieke agenda” dienen.

De huidige hetze komt echter niet uit het niets. Nadat voormalig president Mohamed Morsi in juli werd afgezet door het leger, proberen de autoriteiten in Cairo dissidenten de mond te snoeren. De geest van protest moet terug in de fles.

En dus is er maar één waarheid, de waarheid van de staat. Elke journalist die anders beweert, is een potentiële terrorist.

Dirk Wanrooij

Dirk Wanrooij is freelance journalist in Caïro. Je kan hier zijn weblog volgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!