Het grotendeels verlaten stadje Tomioka, in de buurt van de kerncentrale van Fukushima (foto wikipedia.org)
Nieuws, Economie, Milieu, Fukushima, Kernramp Fukushima -

Japanse provincie Fukushima kiest voor honderd procent hernieuwbare energie

De Japanse provincie Fukushima heeft de intentie geuit om tegen 2040 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie. Drie jaar nadat een aardbeving de enorme tsunami veroorzaakte die tot de kernramp in Fukushima leidde, zijn Japanse regio’s volop op zoek naar mogelijkheden om over te schakelen op duurzame energie.

maandag 3 februari 2014 15:30
Spread the love

Tijdens de derde Community Power Conference die op 2 en 3 februari 2014 werd gehouden in de stad Fukushima uitte de gouverneur van de gelijknamige provincie met twee miljoen inwoners, de wens dat regionale initiatieven ertoe kunnen leiden om het gebruik van fossiele brandstoffen binnen 25 jaar af te bouwen. Hij wil namelijk dat Fukushima tegen 2040 volledig overgeschakeld is op hernieuwbare energiebronnen.

De beslissing wordt algemeen gezien als een positieve stap in de richting van duurzame energie in een land waar de nationale overheid voorstander van kernenergie blijft, ondanks het wijdverbreide wantrouwen in de nucleaire technologie en de regelgeving in de sector.Een recente studie toonde aan dat 53 procent van de Japanners voorstander is van een geleidelijk kernuitstap en dat 23 procent een onmiddellijke stopzetting verkiest.

“De bottum up aanpak is bemoedigend om te zien”, zegt Stefan Schurig van World Future Council. “Regio’s, steden en hun burgemeesters nemen initiatief om strategieën te ontwikkelen die naar honderd procent hernieuwbare energie moeten leiden, terwijl de overheid zich klaarmaakt om de kernreactoren opnieuw te starten”.

De Japanse premier Shinzo Abe blijft ondertussen vastberaden om de nucleaire installaties, die na de ramp in 2011 werden gesloten, opnieuw op te starten.

take down
the paywall
steun ons nu!