Een politieblokkade tijdens de 'Mars van Miljoenen' op 6 mei 2012, die eindigde in rellen en de aanhouding van ongeveer 400 betogers (foto: Flickr creative commons / Sergey Norin).
Nieuws, Europa, Politiek, Amnestiewet, Vladimir Poetin, Bolotnaya-gevangenen, Mars van Miljoenen -

Betogers eisen vrijlating Bolotnaya-gevangenen aan vooravond Sotsji

In aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji vroegen duizenden betogers in Moskou aandacht voor de situatie van de zogenaamde ‘Bolotnaya-gevangenen’. Verschillende van deze gevangenen, die beschuldigd werden van relschopperij tijdens een massale betoging in 2012, profiteerden niet van Poetins recente amnestiewet.

maandag 3 februari 2014 16:50
Spread the love

Aan de vooravond van de derde inauguratie van Vladimir Poetin, gingen op 6 mei 2012 tienduizenden Russen de straat op in de zogenaamde ‘Mars van Miljoenen’. De mars eindigde in een gewelddadige confrontatie tussen de politie en de betogers op het Bolotnayaplein, vlakbij het Kremlin.

Wat de exacte aanleiding was van de rellen staat nog altijd ter discussie. Volgens oppositielid Ilya Ponomarev werden de rellen bewust uitgelokt door de aanwezige agenten.

Zo werd een van de toegangswegen geblokkeerd door de politie terwijl het plein volstroomde , waardoor er een fuik ontstond. Vervolgens besloot een deel van de betogers de politieblokkade te doorbreken, wat uitmondde in geweld.

De Russische autoriteiten stellen echter dat de rellen vooraf gepland waren door de oppositieactivisten Konstantin Lebedev, Sergey Udaltsov en Leonid Razvozzhayev, alsmede de Georgische politicus Givi Targamadze. Lebedev werd in het voorjaar van 2013 veroordeeld tot ruim twee jaar gevangenisstraf. Voor Udaltsov en Razvozzhayev, die nog voor de rechter moeten verschijnen, wordt een gevangenisstraf van 10 jaar geëist.

Ongeveer 400 betogers werden opgepakt tijdens van de Bolotnaya-rellen. Van de 27 personen die vervolgens werden aangeklaagd voor relschopperij, zijn er eind 2013 acht vrijgelaten naar aanleiding van een nieuwe amnestiewet. Die werd ingevoerd ter ere van het twintigjarig jubileum van de Russische grondwet. Deze wet wordt ook wel gezien als een strategische meesterzet van Poetin, die bedoeld was om voorafgaande aan de Olympische Spelen in Sotsji, het imago van Rusland op te poetsen.

Gevangenen die waren aangehouden op verdenking van ‘hooliganisme’ – zoals de leden van Pussy Riot en de bemanning van de Greenpeace-ijsbreker Arctic Sunrise – konden profiteren van de amnestiewet. Dit gold niet voor gevangenen die aangeklaagd waren wegens gebruik van geweld tegen de autoriteiten, zoals een deel van de Bolotnayagevangenen.

Gewetensgevangenen

Amnesty International benoemde drie van de Bolotnaya-gevangenen in oktober 2013 tot ‘gewetensgevangenen’. De mensenrechtenorganisatie gebruikt deze term om te verwijzen naar personen die gevangen worden gehouden vanwege hun overtuiging of identiteitskenmerken, en voorafgaande aan hun arrestatie geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd.

In december 2013 werd deze titel eveneens verstrekt aan vier andere Bolotnayagevangenen. Hoewel op videobeelden te zien is dat deze personen betrokken waren bij onwettige activiteiten zoals het oprichten van blokkades en het verhinderen van arrestaties, dienen deze activiteiten volgens Amnesty International beoordeeld te worden in het licht van het excessieve en wijdverspreide politiegeweld dat op 6 mei 2012 plaatsvond.

Verschillende personen besloten de titel echter te weigeren zolang deze niet worden toegekend aan de hele groep, dus ook diegenen die eventueel geweld hebben gebruikt. “We hebben dit gebaar niet nodig; het is simpelweg lelijk en cynisch”, stelde de anarchist Alexei Polikhovich.

Op zondag 2 februari 2014 gingen in Moskou duizenden betogers de straat op om de vrijlating van de Bolotnaya-gevangenen te eisen. Ze scandeerden “vrijheid, vrijheid”, alsmede de namen van de gevangenen.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken trok de mars net 2000 aanwezigen. Paul Brennan van Al Jazeera noemt dit officiële aantal echter een zware onderschatting.

De betoging trok ook prominente oppositieleden, zoals voormalig premier Mikhail Kasyanov. Kasyanov liet Al Jazeera weten dat het Bolotnaya-proces een exemplarisch voorbeeld is van de illegale activiteiten van het Poetin-regime.

take down
the paywall
steun ons nu!