Op de vlucht voor de taliban pogen deze mensen een vuurtje te stoken tegen de bittere kou en om wat te koken (foto Ashfaq Yusufzai/IPS)
Nieuws, Politiek, Pakistan, Vluchtelingen, Taliban -

Pakistaanse vluchtelingen moeten vrieskou trotseren

In het vluchtelingenkamp Jalozai in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa zitten meer dan zestigduizend Pakistaanse vluchtelingen in de vrieskou. Vooral kinderen en ouderen worden ziek van de kou.

donderdag 30 januari 2014 16:03
Spread the love

De temperatuur schommelt er rond het vriespunt. De 44-jarige Rasool Khan heeft het zwaar. “Mijn twee kinderen hebben pijn in hun borst”, zeg hij. “Er waren al zoveel problemen, nu komt de vrieskou er ook nog bij.”

In het vluchtelingenkamp Jalozai bij Peshawar verblijven 12.580 gezinnen, in totaal ruim 60.000 mensen. Khan woont hier met tien familieleden. De vluchtelingen verblijven in tenten, met alleen een plastic zeil en er is geen verwarming. Door de kou slapen ze vaak slecht.

De vluchtelingen komen uit de door de federale overheid rechtstreeks bestuurdeTribale Regio’s (FATA) in het noorden van Pakistan. “Kinderen en ouderen worden ziek”, zegt Khan, die in augustus 2012 wegvluchtte uit de FATA. “Deze versleten tenten beschermen ons niet tegen de kou.”

Brandhout

De Pakistaanse regering begon in april 2012 een militaire operatie tegen de extremistische Taliban in het gebied. Ongeveer 200.000 inwoners sloegen op de vlucht.

Artsen zeggen dat de mensen in het kamp vooral last hebben van koorts, keelpijn en andere problemen die door de kou veroorzaakt worden. “Het continue koude en droge weer, in combinatie met afwezigheid van gas en brandhout voor verwarming, heeft deze mensen overgeleverd aan de kou”, zegt arts Samiullah Khan. De kou verlaagt de weerstand van de vluchtelingen en maakt ze vatbaarder voor ziekten.

Rond nieuwjaar begon het kwik te dalen. Op de koudste dagen, 11 en 12 januari, was het twee graden onder nul. Het is wachten op het einde van de winter, want veel medische hulp is er niet, zegt Abdul Wadood (55), die al sinds 2011 in het kampt verblijft. Elke ochtend staan er rijen bij de dokters in het kamp, zegt hij.

De kampbewoners willen het liefst terug naar hun dorpen. “De enige manier om een einde aan dit lijden te maken, is terugkeren naar onze dorpen. Dat willen we zodra het kan”, zegt Shafique Afridi. Hij had thuis een lemen hut, die in ieder geval beschermde tegen de kou. “Hier hebben we niets. In het dorp konden we tenminste nog brandhout stoken om warm te blijven.”

De kampleiding heeft winterpakketten uitgedeeld aan de bewoners, zegt functionaris Faisal Khan. “Elk gezin heeft vijf dekens, twee quilts en vijf slaapmatten gekregen.” Maar, zo erkent hij, dat was onvoldoende.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!