Ingang van het World Economic Forum in Davos, 2014 (Foto: Flickr Creative Commons)
Nieuws, Wereld, Economie, Armoede, Inkomensongelijkheid, Minimumloon, Oxfam, World Economic Forum, Minimumlonen, 99%, Bill Gates Foundation -

Inkomensongelijkheid ondergesneeuwd in Davos

2500 wereldleiders en 1500 zakenmensen verzamelden zich van 22 tot en met 25 januari in Davos voor het Wereld Economisch Forum (WEF). Ondanks goede voornemens raakte inkomensongelijkheid, hét economische thema van deze tijd, ondergesneeuwd in de Zwitserse Alpen. Bill Gates, de rijkste man ter wereld en zelfverklaard filantroop, deed er in zijn speech nog een schep bovenop en sprak zich uit tegen verhoging van het minimumloon.

maandag 27 januari 2014 18:46
Spread the love

Het hoofdthema van het Wereld Economisch Forum in Davos was mentale en psychische gezondheid. Gezonde medewerkers zijn productiever en dus goed voor de economie, aldus de organisatie van het WEF. De aanwezigen konden, naast dure champagne, ook proeven aan verschillende mindfulness sessies, onder meer onder leiding van actrice Goldie Hawn.

Werken voor de 1 procent

Het schrille contrast tussen de luxe van Davos en de economische toestand in bijvoorbeeld Griekenland, werd door verschillende media en ontwikkelingsorganisatie Oxfam op de kaart gezet. Het Belvedere Hotel in Davos haalt 35 procent van het jaarlijkse inkomen op tijdens het WEF. Tijdens het vijf dagen durende forum werden er in het hotel 320 feestjes georganiseerd, zo’n 1500 flessen champagne en prosecco genuttigd en 1350 in chocolade gedoopte aardbeien verorberd.

Voorafgaand aan het WEF kwam Oxfam met het rapport ‘Working For the Few: Political Capture and Economic Inequality‘, waarin onder meer te lezen is dat slechts 85 miljardairs evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking.

Economische ongelijkheid groeit

Oxfam wees er in dit rapport op dat recente beleidskeuzes zoals financiële deregulering, de vorming van belastingparadijzen, het bankgeheim, lagere belastingtarieven voor de hoge inkomens, concurrentievervalsing en bezuinigingen op publieke voorzieningen, zijn ontworpen door en voor de rijkste 1 procent. Ongelijkheid verstoort volgens Oxfam bovendien het democratische proces in het voordeel van de rijken.

Oxfam stelt ook dat de economische ongelijkheid wereldwijd schrijnender is dan ooit en zelfs nog groeit. Het WEF leek dit te erkennen, toen het de groeiende inkomensongelijkheid identificeerde als één van de grootste dreigingen waar de internationale gemeenschap het komende decennium mee te maken krijgt.

Dreigende onrust in 2014

Jennifer Blanke, de belangrijkste econoom van het forum, wees erop dat hoewel de inkomenskloof tussen landen kleiner wordt, het verschil tussen arm en rijk binnen landen juist groeit. “De boodschap van de Arabische Lente en uit landen als Brazilië en Zuid-Afrika is dat mensen dit niet langer pikken”, liet zij weten.

Cijfers gepubliceerd in The Economist laten ook zien dat economische ongelijkheid in verschillende landen binnenkort kan leiden tot strubbelingen. In 2014 zou er in 65 van de 150 gemonitorde landen een hoge of zeer hoge kans bestaan op onrust als gevolg van onder meer economische ongelijkheid. Het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuid-Europa, de Balkan en de voormalige Sovjet-landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) zijn goed vertegenwoordigd in de hoge risico categorie.

WEF durft niet verder te kijken dan bestaande model

Hoewel inkomensongelijkheid op de agenda stond bij het WEF, liep het forum met een sisser af en verdween het thema steeds verder naar de achtergrond.

De economieblog van Britse krant the Guardian vatte het als volgt samen: “Er spelen allemaal existentiële kwesties, zoals wetenschappers die vanuit milieuperspectief economische groei een halt willen toeroepen, maar er was geen enkele indicatie dat Davos daar vat op kon krijgen. Het gesprek ging over het hervormen en het rebooten van het huidige model, terwijl het had moeten gaan over de invulling en de herschikking daarvan.”

Elitefeestje

Het WEF deed in 2014 zijn naam als elitefeestje alle eer aan, met als hoogtepunt de speech van Microsoftoprichter Bill Gates. Hij sprak de aanwezigen toe over “de dreiging van verhoging van het minumumloon”.

Het Amerikaanse ZNet schreef over de uitspraken van Gates: “Deze week wordt Gates afgeschilderd als een dromerige idealist, die in Davos uitlegt hoe ‘er bijna geen arme landen meer zullen zijn in 20 jaar tijd’. Vermoedelijk zal dit bereikt worden met veel liefdadigheid, maar zonder minimumlonen. Het geld van Gates zal ongetwijfeld een hoop invloed hebben op het vormgeven van deze ‘ontwikkeling’, niet in het minst door de Bill en Melinda Gates Foundation. Vergeet democratische nationale projecten, ‘s werelds rijksten zullen beslissen wat voor soort voedsel je eet en welke corporatie in jouw medische behoeften zal voorzien.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!