Venezuela en de VRT: Vranckx en leugens

Venezuela en de VRT: Vranckx en leugens

zondag 26 januari 2014 11:37
Spread the love

Gisteren (zaterdag 25/01/2014) in Vranckx op Canvas: Britse documentaire over de ontvoeringen in Caracas, hoofdstad van Venezuela (Caracas: Kidnap Cops[i]). Opnieuw bezondigt de VRT zich aan leugens en insinuaties. Het venijn zit deze keer in de Nederlandstalige voice-over en de ondertiteling.

President Chávez zou verantwoordelijk zijn voor de ontvoeringen, want het zou allemaal begonnen zijn toen hij zo’n 10 jaar geleden gevangenen amnestie verleende. Verder wordt er geen enkele duiding gegeven. Er wordt geen enkele bron vernoemd waaruit blijkt dat dit inderdaad de oorzaak is, geen cijfers. Opnieuw moeten een bijzonder onwetenschappelijke benadering en insinuaties de kijker overtuigen van “de schuld” van Chávez.

Wat er niet bij verteld wordt is dat het geweld en de criminaliteit in Venezuela hun grootste explosie kenden in de jaren 90 van de vorige eeuw, ten tijde van Chávez’ voorgangers, die in nauwe samenspraak met de Verenigde Staten een neoliberaal beleid voerden met alle gevolgen van dien: de overgrote meerderheid van de bevolking had geen of onvoldoende toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, leefde in armoede, en werd onderdrukt als ze haar stem liet horen.

En dan de ondertiteling: die bevat grove leugens. Een losgeld van 430.000 Bolívares wordt vertaald naar 5000 euro. In werkelijkheid is dat 50.000 euro. En vanwege de twijfelachtige geschiedenis van de VRT in verband met o.a. Venezuela geloven we echt niet meer dat ze toevallig een nulletje vergeten zijn.

Dan wordt in de documentaire beweerd dat voor dit bedrag (5000 euro) een leraar tien jaar moet werken, wat opnieuw een regelrechte leugen is. We maken even de correcte berekening: als een leraar aan een minimumloon (4137 Bolívares per maand)[ii] werkt dan verdient hij op tien jaar tijd: 496.440 Bolívares, of 57.700 euro. Daar moeten dan nog eens vakantie- en eindejaarsuitkeringen bijgeteld worden. Volgens de VRT is dat dus maar 5000 euro. De lonen in Venezuela zijn nog steeds de hoogste van Latijns-Amerika en de Caraïben.

Wat de VRT ook “vergeet” te vermelden is het feit dat de strijd tegen de criminaliteit in Venezuela wel degelijk zijn vruchten afwerpt: in 2013 waren er 51% minder ontvoeringen en 17% minder moorden dan in 2012. Ook belangrijk te vermelden dat 72% van de moorden gepleegd wordt tussen rivaliserende (drugs)bendes.[iii]

We hebben het nu wel gehad met de VRT (ook met vele andere mediakanalen trouwens). Voor Rudi Vranckx maakte ik persoonlijk nog een uitzondering. Ik dacht dat deze man nog oprecht en objectief aan verslaggeving deed, maar ook dat blijkt nu een illusie te zijn. Spijtig, bijzonder spijtig. Maar misschien heeft Rudi Vranckx persoonlijk helemaal niets met deze documentaire te maken (behalve dan in de inleiding, waar hij zelf spreekt), en werd de film enkel uitgezonden in het kader van het programma dat zijn naam draagt. Als dat zo is, dan zou het hem wel sieren indien hij publiek afstand deed van deze uitzending, voor zijn eigen geloofwaardigheid.

Patrick Hens
Handen Af van Venezuela

[i] http://www.canvas.be/programmas/vranckx/87ed876a-5f00-4df3-8523-1162b42fe754#panel-epi

[ii] http://www.noticias24.com/venezuela/noticia/198223/maduro-anuncio-aumento-de-10-a-los-trabajadores-publicos-sueldo-minimo-en-bs-4-110/

[iii] http://www.vtv.gob.ve/articulos/2013/12/22/gobierno-ha-logrado-reducir-el-secuestro-y-el-homicidio-en-51-7-y-17-5925.html

take down
the paywall
steun ons nu!