De Arelauquen Golf and Country Club in San Carlos de Bariloche (provincie Rio Negro, Patagonië) (foto: Arelauquen Golf and Country Club).
Nieuws, Economie, Landroof, Argentinië, Landgrabbing, Vastgoedprojecten, Burco NV, Arelauquen Golf and Country Club -

Belgische bouwpromotor beschuldigd van landgrabbing in Argentinië

Landgrabbing? Dat was toch een specialiteit van Chinezen en Dubai-kapitalisten. Westerse investeerders, zelfs Belgische, kennen er anders ook wat van. In Argentinië eist het parket dat de bouwpromotor Burco NV 7.000 hectaren land teruggeeft aan de staat. Burco, met zetel in Hoeilaart, heeft dat onroerend goed via tussenpersonen verworven, en dat mag niet volgens de Argentijnse wet.

dinsdag 21 januari 2014 17:00
Spread the love

Het Argentijnse parket vraagt de annulatie van een transactie uit 2005. Burco NV werd toen eigenaar van 7.080 hectaren in de streek van El Bolson. Die plek ligt in het westen van de Argentijnse provincie Rio Negro, aan de voet van het Andesgebergte. El Bolson is een uitgelezen vakantie-oord waar de elite graag uitrust van gedane arbeid.

Burco (opgericht als Belgian Urban Renovation Company) was niet rechtstreeks betrokken bij de transactie van 2005. Een lokale krant schrijft dat de gronden eerst door een openbare instantie aan een particulier zijn overgedragen die “ze snel doorverkocht aan de vennootschappen El Talisman en Estancia Rio Foyel, beide filialen van Burco” (Rio Negro, 23 december 2013).

De vennootschap Estancia Rio Foyel was in 2012 nog volledig in handen van de NV Burco America. Dat blijkt uit de jaarrekening. De vennootschap El Talisman komt in die jaarrekening niet voor.

Het gerecht vraagt nu dat deze transactie geannuleerd wordt. Volgens het gerecht ontwikkelt de NV Burco “luxe vakantieprojecten in natuurgebieden met grote ecologische reserves”.

Maar in Argentinië mogen kennelijk geen gronden uit het openbaar domein verkocht worden aan buitenlandse investeerders die de handel in onroerend goed als hoofdactiviteit hebben. Dat is precies hoe de NV Burco en haar filialen zich profileren. Ze ontwikkelen vastgoedprojecten en trekken vervolgens beleggers aan die hun geld in die projecten steken.

Burco heeft projecten in Brussel, maar ook in Polen, Hongarije en Argentinië.

Midden de jaren 2000 gingen de zaken goed. In haar verslag over 2006 noemde de NV Burco America International “2006 een bijzonder goed jaar, aangezien het aanbod laag was en de liquiditeiten van institutionele investeerders op zoek zijn naar een investering zeer belangrijk”. Beleggers hadden met andere woorden veel geld om in vastgoed te beleggen, maar vonden weinig rendabele projecten.

Een sterproject van de Burco-groep in Argentinië is de Arelauquen Golf and Country Club. Deze dure bedoening ligt in Bariloche, een eind ten noorden van El Bolson. In de winter is Bariloche een ski-oord. Met de term ‘country’ worden in Argentinië chique en volledig van de buitenwereld afgegrendelde woonwijken aangeduid. Arelauquen blijkt zo’n zeer exclusieve ‘gated community’ te zijn.

Hoe hangt de Burco-groep aan elkaar? Hoe liggen de relaties tussen de NV Burco, de NV Burco America (International) en de NV Arelauquen?

Om dat uit te maken, is tijd, maar ook een stabiele internetverbinding nodig. Beide ontbreken me hier.

Hubert Gosse, bestuurder van Burco, wordt in de Argentijnse pers genoemd als voornaamste vertegenwoordiger van de groep. Gosse is voorzitter van de raad van bestuur van de S.A. Burco Argentina. De vicevoorzitter is Federico Bergter.

Een zekere Tomas Bergter was in 2006 als tussenpersoon betrokken bij een transactie waardoor Burco 4.600 hectaren (ook uit het publiek domein) in handen kreeg. Twee filialen die in Argentinië nogal wat zaken regelen, zijn Burco Desarrollos S.A. en Burco Housing S.A.

De NV Burco America was in 2012 (schijnbaar) eigenaar van vier vennootschappen in Argentinië – waaronder de NV Burco Desarollo (voor 98,42 procent) en één in Chili en had een participatie van 15 procent in de Arelauquen Golf and Country Club.

De NV Burco America International was in 2012 (mede-)eigenaar van drie vennootschappen in Brussel, één in het Verenigd Koninkrijk, één in Chili en twee in Argentinië.

take down
the paywall
steun ons nu!