Davos ontvangt deze week het Wereld Economisch Forum
Nieuws, Wereld -

Groeiend wantrouwen tegenover regeringen baart machtigsten der aarde zorgen

Regeringen in Frankrijk en andere toonaangevende Europese landen kampen met een ongeziene vertrouwenscrisis. Dat blijkt uit de jaarlijkse Edelman Trust Barometer die later deze week voorgesteld wordt op het Wereld Economisch Forum in Davos.

maandag 20 januari 2014 13:10
Spread the love

Wereldwijd heeft nog 44 procent van de burgers vertrouwen in de regering. Dat is een daling met 4 procent ten opzichte van vorig jaar. In 22 van de 27 landen die onderzocht werden, zakt het vertrouwen onder de 50 procent. Maar het is vooral in Europa dat het vertrouwen historische dieptepunten opzoekt.

In Frankrijk heeft nog net iets minder dan één derde van de bevolking vertrouwen in de regering. In Italië zakte het vertrouwen tot 24 procent en in Spanje vertrouwt slechts 18 procent van de bevolking de regering.

Het meeste vertrouwen genieten de regeringen van de Verenigde Arabische Emiraten (88 procent) en China (76 procent).

“Ik maak me echt zorgen dat de bevolking ontgoocheld afhaakt”, reageert Richard Edelman, ceo van de PR-firma Edelman. “We zagen dat al gebeuren in enkele groeilanden. Er waren rellen in Turkije, Brazilië en Zuid-Afrika.”

Onbetrouwbare ceo’s

De onderzoekers vroegen ook wie de mensen het meest vertrouwen als ze informatie willen over een bedrijf in crisis. In Spanje vertrouwt 13 procent de ceo, terwijl 41 procent dan liever bij een gewone werknemer te rade gaat. Ceo’s genieten het vertrouwen van 19 procent van de Fransen. Gewone werknemers worden door 39 procent vertrouwd in Frankrijk.

In 20 van de 27 hebben de burgers het meeste vertrouwen in niet-gouvernementele organisaties. In Spanje en Frankrijk is dat respectievelijk 59 en 64 procent. In 80 procent van de landen daalde het vertrouwen in de media.

Edelman ondervroeg 33.000 mensen in 27 landen.

De jaarlijkse meeting van het Wereld Sociaal Forum begint woensdag. In het Zwitserse bergdorp Davos komt de wereldelite samen om er zich te buigen over de toestand van de wereld.

Vorige week somde het Wereld Economisch Forum ook al een reeks risico’s op die de wereldeconomie bedreigen. Het Global Risk-rapport ziet de toenemende kloof tussen rijk en arm als de grootste bedreiging. “De generatie die in de jaren tien meerderjarig wordt, krijgt te maken met hoge werkloosheid en een onzekere banenmarkt. Daardoor worden hun pogingen een toekomst op te bouwen gehinderd en groeit de kans op sociale onrust”, aldus het Wereld Economisch Forum.

take down
the paywall
steun ons nu!