(foto kathleendeckx.be)
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Onderwijs, Pascal Smet, Geneeskunde, Kathleen Beckx, Toelatingsexamen, Medische studies - Kathleen Deckx (SP.A)

Toelatingsexamen medische studies heeft beste tijd gehad

Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Deckx (SP.A) pleit voor de afschaffing van het toelatingsexamen voor medische studierichtingen. De redenen waarom die selectieproef werd ingesteld, gelden immers vandaag niet meer.

zaterdag 18 januari 2014 13:00
Spread the love

Tijden veranderen, maar zekerheden moeten blijven. Dat geldt niet alleen voor onze pensioenen, maar ook voor onze gezondheidszorg. 83 procent van de Vlamingen is tevreden over onze zorg en wil daar terecht niet op inleveren. Dat hoeft niet te verbazen. Onze gezondheidszorg behoort immers tot de fundamenten van onze sociale bescherming.

Om de topkwaliteit van onze zorg ook voor volgende generaties te garanderen, moeten we wel komaf maken met een constructiefout. Een nijpend tekort aan huisartsen, maar ook aan kinderpsychiaters, urgentieartsen en geriaters maakt dat niet iedereen op dit moment van de beste zorg kan genieten. Dat is onaanvaardbaar.

Maar hoe vul je dat gat weer op? Met de huidige gang van zaken zijn we immers in een vicieuze cirkel beland: de werkdruk bij huisartsen ligt enorm hoog, waardoor studenten geneeskunde weinig zin hebben in een carrière als huisarts. Op dit moment raken opleidingsplaatsen zelfs niet ingevuld. Een herwaardering van het beroep van huisarts dringt zich op en dat kan alleen als het aantal artsen weer stijgt. Maar hoe doen we dat?

Op voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx schafte de federale regering alvast de contingentering – of het maximum aantal studenten voor bepaalde geneeskundige richtingen – af. In 2020 verdwijnt dat maximum. Onkelinx levert zo een topargument om meteen ook komaf te maken met het toelatingsexamen.

Dat toelatingsexamen heeft zijn beste tijd gehad. De bedoeling destijds was de instroom beperken om het overaanbod aan artsen in te dijken.  In 1997 was dat wellicht een terecht instrument, anno 2014 is het een constructiefout die hersteld moet worden. Vandaag kampen we immers met een nijpend tekort aan artsen.

In de wachtkamer is het aantal patiënten nauwelijks bij te houden en helaas is er geen beterschap in zicht. Jaarlijks gaan veel meer artsen met pensioen dan er afstuderen. Door de toenemende vergrijzing en het succes van deeltijds werken zal het tekort nog toenemen. Waarom jongeren dan nog afschrikken of zelf tegenhouden met een toelatingsexamen?

Ook de manier waarop het toelatingsexamen georganiseerd wordt, is voorbijgestreefd. Eén test, één namiddag, één momentopname bepaalt de rest van je toekomst. Bovendien zit er een weinig democratische tint aan het examen: heel wat middelbare scholen en universiteiten organiseren cursussen om leerlingen voor te bereiden, terwijl andere dat niet doen.

Een verkeerde vooropleiding of een verkeerd verwachtingspatroon zorgen voor een laag slaagpercentage. In 2011 slaagde 15,4 procent van de deelnemers in eerste zittijd en 13,1 procent in tweede zittijd. Iedereen gelijk aan de start? Vergeet het. Ook dat is onaanvaardbaar. Jongeren mogen we niet langer tegen de muur laten lopen.

De onderwijshervorming van Pascal Smet beantwoordt die noden alvast. Elk talent moet de kans krijgen om geneeskunde te studeren, maar dan wel met de juiste vooropleiding of via een overgangsjaar. Alleen een correcte oriëntering, een duidelijk kader en een goed inzicht in eigen kunnen maken het toelatingsexamen op termijn overbodig.

Kathleen Deckx (SP.A), Vlaams volksvertegenwoordiger

take down
the paywall
steun ons nu!