Protest van lokale boerengemeenschap tegen Glencore Xstrata (foto observadoresglencorexstrata.com)
Grondstoffen, Mijnbouw, Peru, Inheemse bevolking, Glencore, Exploitatie natuurlijke rijkdommen, Criminalisering activisme, Glencore Xstrata -

Glencore Xstrata slechtste bedrijf 2013?

vrijdag 17 januari 2014 18:30
Spread the love

Glencore Xstrata is wereldwijd een van de grootste spelers op gebied van grondstofontginning. Recent werd het Zwitserse mijnbedrijf in het kader van The Public Eye Awards genomineerd als één van de acht bedrijven die in 2013 het slechtst scoorden op vlak van mensen- en milieurechten. Tot op vandaag blijft het bedrijf de schade die haar activiteiten aanricht minimaliseren en zelfs ontkennen.

Glencore Xstrata

Dit is een van de grootste bedrijven gespecialiseerd in het ontginnen van grondstoffen als steenkool, olie, koper, zink, lood, etcetera. Het bedrijf, met hoofdzetel in Zwitserland, is naar eigen zeggen actief in meer dan 50 landen en heeft ondermeer een sterke poot in Azië en Latijns-Amerika.

Waar Glencore Xstrata actief is, duiken steevast problemen op. De bevolking wordt verdreven van haar land, water, grond en de lucht worden vervuild en vreedzame protesten worden met geweld onderdrukt.

Glencore Xstrata in Peru

In Peru is Glencore Xstrata actief in Espinar, één van de dertien provincies van de zuidoostelijke regio Cusco. In 1985 werd daar de basis gelegd van de grootschalige mijnbouw met het Tintayaproject. In 2006 werd dat project overgenomen door Xstrata dat Glencore Xstrata heet.

Het Tintayaproject zorgde de voorbije jaren al voor heel wat gedwongen verplaatsingen van families, toenemende sociale conflicten en grote schade aan het milieu en de waterkwaliteit. Vandaag wil men het Tintayaproject uitbreiden met een project dat vijf keer zo groot is: het Antapaccayproject.

Vreedzaam protest hardhandig onderdrukt

De bevolking van Espinar kijkt niet lijdzaam toe, maar vraagt een grotere bijdrage van Glencore Xstrata aan de lokale ontwikkeling en een échte oplossing voor de gezondheids- en milieuproblemen. Het mijnbedrijf wil echter geen verantwoordelijkheid nemen voor de schade die het aanrichtte.

Daarom trok de bevolking in 2012 massaal de straat op om te protesteren tegen de mijn. Tijdens dat vreedzame protest trad de politie hardhandig op, met drie doden en meer dan 45 gewonden tot gevolg. De burgemeester van Espinar, Oscar Mollohuanca, werd met grof geweld opgepakt. Heel wat sociale leiders, waaronder medewerkers van organisaties die Broederlijk Delen ondersteunt, waren hetzelfde lot beschoren.

Broederlijk Delen in Espinar

Broederlijk Delen ondersteunt in Espinar verscheidene organisaties die opkomen voor de rechten van de lokale bevolking en strijden tegen de manier waarop Glencore Xstrata mensen- en milieurechten met de voeten treedt.

Concreet verlenen deze organisaties juridische bijstand aan de lokale bevolking en haar leiders, begeleiden ze processen van dialoog tussen de lokale bevolking, de staat en het mijnbedrijf en proberen ze de criminaliseringswetten terug te draaien via beleidsbeïnvloeding. Verder ondersteunen ze de bevolking zodat deze de impact van de mijn op het milieu beter kan inschatten en opvolgen, en haar eigen rechten kent.

Glencore Xstrata in de ‘Hall of Shame’

De Hall of Shame is een ‘erelijst’ van bedrijven die wereldwijd het slechts scoren op gebied van mensen- en milieurechten. Stem voor 22 januari op Glencore Xstrata en bezorg hen een verdiende plaats via Glencore Xstrata in Hall of Shame

take down
the paywall
steun ons nu!