De politieke conflicten in Syrië, Libië, Tunesië en Egypte bedreigen de millennium ontwikkelingsdoelen in de Arabische wereld. Er is veel vooruitgang geboekt in deze landen, maar die is gestagneerd, zegt het VN Ontwikkelingsprogramma (UNDP) in een nieuw rapport. De belangrijkste oorzaak ligt in Syrië, niet alleen door het lijden in Syrië zelf, maar ook door de economische chaos in de hele regio die daar het gevolg van is.
De ontwikkeling in Syrië is met 35 jaar teruggedraaid, zegt Yasmine Sherif, adviseur bij het regionale bureau voor de Arabische Staten van het UNDP. Meer dan de helft van de bevolking (12,6 miljoen mensen) leeft in armoede, waarvan 6,5 miljoen ontheemd zijn.
2,3 miljoen mensen hebben het land ontvlucht. Viervijfde van hen woont buiten de kampen en legt daarmee een grote druk op de lokale voorzieningen, de infrastructuur en de sociale cohesie. De UNDP richt zich in die gemeenschappen sterk op het ontwikkelen van veerkracht.
Donorconferentie
Afgelopen woensdag hielden de VN hun donorconferentie in Koeweit. Daar werd meer dan 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) opgehaald, naast 400 miljoen dollar (300 miljoen euro) van ontwikkelingsorganisaties. Dat is niet alleen bestemd voor de UNDP, maar ook voor andere VN-onderdelen zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP) en UNICEF.
Volgens de ondersecretaris-generaal van de VN, Valerie Amos, die verantwoordelijk is voor noodhulp, heeft het WFP alleen al 100 miljoen dollar (75 miljoen euro) nodig om vier miljoen Syriërs voor één maand van voedsel te voorzien. Bijna iedere Syriër is geraakt door de crisis, zei Amos woensdag. Het bruto nationaal product is met 45 procent gedaald en de munt is 80 procent van zijn waarde kwijtgeraakt.
Secretaris-generaal Ban Ki-Moon, die de conferentie leidde, zei dat het conflict “in de hele regio de stabiliteit ondermijnt en de ontwikkeling terugdraait”. Het veroorzaakt “veel lijden en het vergroot de spanningen”.
Hij citeerde een rapport van de Wereldbank, dat becijferde dat het conflict de economische groei in Libanon jaarlijks met 3 procent heeft verlaagd, wat neerkomt op een verlies van 7,5 miljard dollar (5,6 miljard euro). Alleen al in Jordanië kunnen de kosten van de vluchtelingenopvang hoger worden dan 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro).