Vivienne Westwood (rechts) presenteert een t-shirt voor de actie 'Vote to end Ecocide, it's in your hands (foto www.endecocide.eu)
Nieuws, Europa, Milieu, Politiek, Europees Parlement, Petitie, Ecocide, Vivienne Westwood -

Vivienne Westwood ijvert voor EU-wetsvoorstel tegen ‘ecocide’ door bedrijven

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood zoekt een miljoen EU-burgers om een wetsvoorstel te steunen dat personen en bedrijven aansprakelijk stelt bij milieuschade. Bij voldoende handtekeningen komt er een debat in het Europees Parlement.

donderdag 16 januari 2014 20:30
Spread the love

Er bestaan natuurlijk al wetten en regels die bedrijven en individuen aansprakelijk maken als ze het milieu schade toebrengen, gaande van sluikstorten tot grote olielekken. In veel gevallen blijft vervolging echter uit of blijft het bij een boete. In het geval van bedrijven blijven kaderleden die verantwoordelijk zijn voor roekeloze beslissingen daardoor vaak buiten schot.

Misdrijf

Bedrijven bouwen dan ook het risico van een boete gewoon in, omdat de baten de de mogelijke kosten vaak overtreffen, zegt Westwood. Ze steunt daarom het wetsvoorstel dat van milieuschade een misdrijf maakt, en kaderleden persoonlijk aansprakelijk stelt. Als hun beslissingen tot zware schade aan ecosystemen leiden, kan dat leiden tot een persoonlijke boete of zelfs gevangenisstraf.

Daarbij wordt voor die zogenaamde ‘ecocide’ een vrij brede definitie gehanteerd: ‘aanzienlijke schade aan, vernietiging van, of verlies van ecosystemen van een bepaald gebied’. De regels zouden van toepassing zijn op milieumisdrijven die gepleegd worden op Europees grondgebied, door Europese burgers of bedrijven, en op Europese banken die ecocide financieren.

Petitie

De petitie voor het wetsvoorstel heeft tot nog toe 100.000 handtekeningen verzameld, en daar moeten er tegen 21 januari nog een pak bijkomen om de kritieke drempel van een miljoen te bereiken.

Dat aantal is nodig om een formeel debat in het Europarlement af te dwingen. Naast Westwood hebben zich al verschillende andere bekende gezichten en politici achter het wetsvoorstel geschaard, zoals de Ierse nobelprijswinnares Mairead Corrigan Maguire en Greenpeace-directeur Kumi Naidoo.

take down
the paywall
steun ons nu!