SP.A stapt uit bestuur Aalst!

SP.A stapt uit bestuur Aalst!

maandag 13 januari 2014 16:45
Spread the love

De SP.A heeft zijn partijafdeling in Aalst opgedoekt en er onmiddellijk opnieuw een andere opgericht. Daarin zijn alleen nog de mensen welkom die zich kanten tegen de N-VA/CD&V/SP.A coalitie die de stad sinds een jaar regeert.

Van bij het begin was er veel te doen rond deze coalitie. Het eigenlijke akkoord werd geheim gehouden en uiteindelijk uitgebracht op deze website. Voor de deur van de socialistische vergaderingen protesteerden telkens vakbondsmensen en vertegenwoordigers van andere actiegroepen uit stad en streek tegen de deelname van de SP.A aan een coalitie met een N-VA waarin de ex-Vlaams Belang ideoloog Karim Van Overmeire een grote rol speelde. Men vreesde een rechtse en anti-sociale politiek.

Toch koos 67 procent van de Aalsterse socialisten voor deelname aan het beleid, waarin men numeriek niet nodig was. Vanaf toen ging het evenwel voor de voorstanders bergaf. Op een volgende vergadering diende men het te stellen zonder de gemobiliseerde troepen en werden de twee tegenstanders van deelname (Patrick De Smedt en Sam Van De Putte) tot voorzitter en politiek secretaris van de afdeling gekozen.

Het beleid ging zijn eigen gang: terwijl de N-VA zich profileerde op de afbraak van heel wat sociale voorzieningen kwam de SP.A in het nieuws met een aantal verwezenlijkingen op vlak van openbare werken en infrastructuur. Voor heel wat socialisten was dat niet het beleid, of de invloed van de partij daarin, dat men zich voorgesteld had. De kritiek groeide. SP.A-nationaal liet een paar keer weten dat men in Aalst zou ingrijpen, maar de deelnemers aan het beleid bleven doof voor enige correctie.

Schepen Dylan Casaer sloeg wild om zich heen en deelde tijdens de laatste gemeenteraad nog een pamflet uit met als titel “Brief van een Aalstenaar aan de Noig Verontruste Herzelenaars”. Het onvermijdelijke is nu dus gebeurd.  De Noig Verontruste Aalstenaars verspreidden volgende persmededeling: 

“De Noig Verontruste Aalstenaars nemen kennis van de beslissing van de SP.a om uit de Aalsterse coalitie te stappen. Zeer verwonderlijk hoeft dat niet te zijn. Noig VA maakte vorige week al een opsomming van de maatregelen die het laatste jaar door de nieuwe meerderheid opgelegd werden (o.m. in het OCMW). Zie:http://www.uilekot.org/node/1712.” 

“Die kunnen bezwaarlijk progressief, socialistisch of zelfs gewoon maar sociaal genoemd worden. Het arme gedeelte van de bevolking wordt in Aalst sinds een jaar vooral bestraft in plaats van gestimuleerd. De Aalsterse burgemeester wil het vooral beter doen dan De Wever zelf. Binnen de arrondissementshoofdstad Aalst ging men steeds verder en werd elke kritiek van binnen en buiten de stad weg gewimpeld. Enkel de Aalstenaars mochten hun mond open doen. Een stad is geen eiland. Rond Aalst staat geen muur! Noig-VA hoopt dat er nu kan gewerkt worden aan een gemeenschappelijke actie van alle sociaal voelende mensen om het Aalsters bestuur tot andere inzichten te brengen.”

Op alle sociale voorzieningen werd in Aalst bespaard, terwijl de stad wel geld over had voor het bedrijfsleven en twee nieuwe administratieve centra. Mensen die uit de boot vielen werden door N-VA OCMW-voorzitter Sarah Smeyers in de hoek gezet. De ene straffe uitspraak volgde de andere op.

Misschien kan de evolutie in Aalst een startsein zijn om ook op andere plaatsen waar groen of rood een coalitie met N-VA aangingen een voorlopige balans op te maken.

Filip De Bodt

take down
the paywall
steun ons nu!