Vakbonden naar Grondwettelijk Hof tegen GAS-wet
Nieuws, België, GAS-boetes -

Vakbonden naar Grondwettelijk Hof tegen GAS-wet

De vakbonden ACV en ABVV vragen het Grondwettelijk Hof om de GAS-wet te vernietigen. "De actievrijheid kan in onaanvaardbare mate beknot worden door de nieuwe GAS-wet", klinkt het.

vrijdag 3 januari 2014 18:41
Spread the love

“Met de nieuwe GAS-wet zal een burgemeester, eenzijdig zonder verwittiging en zeer makkelijk kunnen beslissen om gedurende een maand een plaatsverbod op te leggen voor openbare plaatsen. Dit verbod kan tot tweemaal verlengd worden. Dit verbod kan opgelegd worden “in geval van verstoring van de openbare orde veroorzaakt door individuele of collectieve gedragingen””, schrijven de twee vakbonden in een persbericht. 

De Raad van State had eerder ook al kritiek op deze bepaling. Zij zou niet voldoen aan de nauwkeurigheidsvereiste die voorgeschreven wordt door het Europees verdrag voor de rechten van de mens.

De GAS-boetes liggen al een tijd onder vuur, maar dit aspect bleef relatief onderbelicht. Tot nu richtte de kritiek zich vooral op de schier eindeloze reeks absurde gevallen zoals de man die aan zee afval verzamelde om in een vuilnisbak te gooien maar die een GAS-boete kreeg voor sluikstorten. 

De vakbonden vroegen aan het advocatencollectief Progress Lawyers Network om de procedure te voeren. 

Eerder beslisten ook de Kinderrechtencoalitie en de Liga voor Mensenrechten om naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen de nieuwe GAS-wet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Volgens de organisaties miskent de nieuwe wet het Kinderrechtenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook de Liga voor Mensenrechten heeft kritiek op het plaatsverbod. 

De wet werd in mei met een grote meerderheid goedgekeurd. Alleen Groen en LDD stemden tegen. Het massale protest van 231 middenveldorganisaties mocht niet baten. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!