Belastingsinkomsten als percentage van het bruto binnenlands product met inbegrip van de sociale zekerheid

Moeder, waarom betalen wij belastingen? Voor onderwijs, gezondheidszorg …

vrijdag 3 januari 2014 13:45
Spread the love

‘De belastingdruk is te hoog’. ‘Het weegt als een kolossale molensteen rond ieders nek en bedreigt onze welvaart’. ‘De lasten op arbeid en belastingen op inkomens zijn veel te hoog voor een welvarende maatschappij’.

Deze teneur houdt de publieke en politieke opinie steeds meer bezig. We kijken zoals elke goede boekhouder naar de uitgaven en zoeken manieren om de kosten te minimaliseren. Zelden wordt er afgevraagd waarom we nu belastingen betalen.

Ja moeder, legt dat eens uit.

In de VS gaat op dit moment een medische rekening op het internet rond van een 20-jarige jongeman die een appendixoperatie had gehad. Ondanks de goede gezondheidsverzekering van zijn vader betaalden de ouders toch nog steeds 11.000 dollar (8.060 euro) op een totale rekening van 55.000 dollar (40.300 euro). Een immens bedrag zelfs voor een gezin van hardwerkende mensen. Twee uur in de wachtkamer verblijven na de operatie kostte de man 7.500 dollar (5.500 euro). 

Een zorgenkindje

Ik was vroeger ook wel een zorgenkindje. Elke 3 jaar verraste ik mijn ouders met een bezoekje aan het ziekenhuis. Ik deed het natuurlijk voor de cadeaus en de aandacht. Uiteraard.

  • 3 jaar: zware longontsteking.
  • 6 jaar: liesbreuk.
  • 9 jaar: CHIRO accident met grote vleeswond en huidtransplantatie. 8 maand revalidatie en 1.5 maand thuisverpleging.
  • 12 jaar: overreden door een auto met dubbele beenbreuk, gescheurde pezen en een half jaar revalidatie.
  • 15 jaar: het grote litteken wat laten verkleinen om esthetische redenen.

Heb lang geen korte broek durven dragen, maar gelukkig is er geen blijvende schade van de dubbele beenbreuk of het zware CHIRO-ongeval. Ik heb het nog eens nagevraagd bij mijn vader die alle rekeningen goed bijhoudt: hoeveel hebben we nu moeten betalen, mijn erfenis is er toch niet aan? Alles opgeteld heeft hij voor mijn ziekenhuiskosten het fenomenale bedrag moeten betalen van ruwweg 0 euro.

Remgeld werd betaald door de verzekering van de aanrijder en de CHIRO. Mijn vader zei er wel bij, dat als het nu zou gebeuren, we wel meer zouden moeten betalen. Remgelden zijn omhoog gegaan en steeds meer zaken zijn verhuisd van de ziekenkas richting private verzekering. Sta me toe te zeggen, dat we absoluut niet naar het Amerikaanse private verzekering systeem moeten gaan?

Een Amerikaans avontuur

Volgend jaar wacht mij een Amerikaans avontuur en mag ik 6 maanden onderzoek gaan doen aan de universiteit van Berkeley, Californië. De opleidingskost van 13.000 dollar (9.525 euro) moet ik als gastonderzoeker niet betalen omdat ik geen les volg, maar geef. Er rest mij nog een kost van 500 dollar (366 euro) inschrijvingsgeld.

De begroting voor dit Amerikaanse avontuur klokt af op 19.200 dollar (14.068 euro), voornamelijk voor het betalen van de lokale studentenhuisvesting, dit voor een half jaar. Als ik aan mijn vaderlijke boekhouder vraag hoeveel mijn 6-jarige opleiding tot industrieel ingenieur en vervolgens bio-ingenieur heeft gekost – inclusief 2 jaar studentenkot – dan komen we ruwweg uit op… ja ja 19.000 dollar (13.920 euro).

Natuurlijk zijn dat zware kosten, maar als ik zie dat ons dierbaar belastinggeld – ruwweg 200.000 dollar (146.540 euro)- in mij is geïnvesteerd van kleuterschool tot en met universiteit, ga ik volgende keer wat minder klagen als de fiscus mijn belastingbrief opstuurt. Als we daarnaast de laatste 30 jaar bekijken, is de belastingdruk in België nagenoeg gelijk gebleven. Zijn we dan zo slecht bezig?

Ik stel voor aan mijn vrienden politici, dat we ook eens kijken naar de mensen achter de cijfertjes, naar de schoolgaande kinderen, de zieken en de gepensioneerden. Dat zijn de mensen, die achter die verdomde uitgavepost van die ‘te vette’ overheid en allerlei ‘afhankelijkheidssystemen’ zitten.

Er zijn niet alleen kosten, maar laten we dus vanaf nu ook hebben over de prachtige baten. We leven in een geweldig land. Laten we met zijn allen zeggen: met de handen af van onze sociale zekerheid! Hierbij wens ik namens alle profiteurs van de sociale zekerheid, elke belastingbetaler een gelukkig nieuwjaar en natuurlijk ook een goede gezondheid.

Ja moeder, daarom betalen wij belastingen.

Bart Wolput

Doctorerend onderzoeker Burgerlijke Ingenieurswetenschappen in de Verkeerskunde aan de KULeuven

take down
the paywall
steun ons nu!