Nieuws, Cultuur, Recensie, Muziek, De eindlijst, Het beste van 2013 -

LuisterPost: het beste van 2013

Een mooi jaar op muzikaal vlak. Dat is het minste wat je van 2013 kan zeggen. En dat levert een aantal platen op die gerust het einde van dit decennium zullen halen. 2013 was ook het jaar van vinyl en less is more.

maandag 30 december 2013 17:50
Spread the love

We hebben het dit jaar in onze omgeving gemerkt. Kennissen gingen weer meer vinyl kopen, louter vinyl zelfs zouden we durven stellen. Voor onszelf moesten we constateren dat we meer gingen luisteren naar minder. Het leverde een ouderwets goed gevoel op over een aantal platen die een diepere indruk maakten, omdat ze zo intens beluisterd werden.

Niet te veel

Dat er dus veel te veel muziek uitkomt, klopt in wezen niet. Het is gewoon zo dat we meer informatiekanalen hebben en dus gewoon (tè) goed weten wat er aangeboden wordt. Anderzijds ligt het verleden door de digitalisering veel dichter bij ons. Maar denk niet dat er vroeger niet veel uitkwam.

Het raakte gewoon niet tot bij de luisteraars, daar zorgden de platenmaatschappijen wel voor. Nu liggen er voor elke band andere routes open. Hoe je het echter ook draait of keert, er zal niet meer hetzelfde verdiend worden aan muziekjes maken, zeker niet via de verkoop van het digitale of fysieke product.

Commercieel

En dat brengt ons meteen op een derde aspect van de verslaggeving over pop- en andere muziek. De laatste jaren wordt er vooral gerapporteerd over de commerciële kant van de popmuziek.

Voorbeeld? De terugkeer van David Bowie werd vele keren meer als een geslaagde stunt (door de geheimhouding errond) omschreven, dan als een prima plaat (wat The Next Day ook echt was). Ook in veel andere gevallen (Daft Punk, Beyoncé,…) speelden de marketingtrucs vaak een beslissende rol in het verkoopssucces van het product.

En misschien is dat net het meest bedroevende verschijnsel dat de mainstream beroert. Wat er nog rest van de muziekindustrie houdt zich bezig met op alle mogelijke manieren naar het grote geld op zoek te gaan.

Muziek is een product dat verhandeld moet worden, de rest is voor onnozele halzen die denken dat ze kunst maken. Het hele gebeuren lijkt bovendien nog minder sociaal bewogen dan de afgelopen jaren.

Titanic

Oké, zal u zeggen, dat wist ik nu wel al. Het verstreken jaar bleek ook dat in de waardering er steeds meer opgeschoven wordt in de richting van platen die op de eerste plaats bestaan uit grote geldinvesteringen. Het principe van ‘ik koop beats en ritmes en melodietjes bij de beste leveranciers uit het milieu’ heeft altijd al bestaan, maar tegelijk merken we dat de platen waar het meest geld tegenaan gegooid wordt, meer en meer ook op kritisch vlak scoren.

Voor wie het zich niet kan voorstellen: het is zoiets alsof dat de film (en op de eerste plaats miljoeneninvestering) Titanic door de betere filmcritici als beste film van het jaar zou worden beschouwd. Terwijl het in het beste geval een excellent berekende cash-in op de kap van de smaak van het grote publiek is. Yeezus, het valt haast niet te geloven.

Nick Cave

Toch mag het gerust zo zijn dat 2013 een meer dan aardig jaar was voor de popmuziek met heel veel knappe platen en een rist uitstekende concerten. We presenteren u hier een beperkte lijst.

Mocht uw favoriete plaat er niet tussen staan, dan mag u die hier onderaan gerust toevoegen. Onze nummer één is Nick Cave, een plaat die we geen enkele keer in onze iTuneslijst hebben overgeslagen, met als grote kwaliteit de steeds wisselende favorieten en de literaire inslag.

1 Nick Cave & The Bad Seeds – Push The Sky Away

2 Boards Of Canada – Tomorrow’s Harvest

3 Arcade Fire – Reflektor

4 Daan – Le Franc Belge

5 The National – Trouble Will Find Me

6 David Bowie – The Next Day

7 My Bloody Valentine – m b v

8 Mazzy Star – Seasons Of Your Day

9 Chantal Acda – Let My Hands Be Your Guide

10 Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action

11 *AR – Succession

12 Julia Holter – Loud City Song

13 Bill Callahan – Dream River

14 Eluvium –Nightmare Ends

15 Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City

16 Goldfrapp – Tales Of Us

17 Parquet Courts – Light Up Gold

18 Prefab Sprout – Crimson/Red

19 Ultramarine – This Time Last Year

20 Phosphorescent – Muchacho

21 Simon Fisher Turner – The Epic Of Everest

22 Jon Hopkins – Immunity

23 Mikal Cronin – MCII

24 Julianna Barwick – Nepenthe

25 Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – Jama Ko

26 Esmerine _ Dalmak

27 Girls In Hawai – Everest

28 William Tyler – Impossible Truth

29 Starkeeper – Find Desire

30 Yo La Tengo – Fade

31 Matthew E White – Big Inner

32 Arctic Monkeys – AM

33 Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze

34 Marble Sounds – Dear Me, Look Up

35 El Juntacadaveres – De Platino

36 Tim Hecker – Virgins

37 Neko Case – The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You

38 The Polyphonic Spree – Yes, It’s True

39 Jaune Toujours – Routes

40 LeE HARVeY OsMOND– The Folk Sinner

50 Low Vertical – We are Giants

Maar kijkt u liever naar de toekomst dan vindt u hier alvast 100 platen die verwacht worden in 2014.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!