Een collage van artikels over mensenhandel in de Spaanse media, verzameld door Mujer Emancipada de Málaga, een ngo die hulp biedt aan vrouwen in nood (foto: Ines Benitez / IPS).
Nieuws, Europa, Samenleving, Mensenhandel, Spanje, IPS, Prostitutie, Vrouwenhandel -

Vrouwenhandel floreert in Spanje

Spanje telt naar schatting 12.000 slachtoffers van mensenhandel. Die brengen elke dag dag 5 miljoen euro op voor criminele bendes, schat de Spaanse politie.

vrijdag 27 december 2013 17:15
Spread the love

María kwam uit Paraguay naar Spanje om er te werken in een hotel. Maar de belofte van een baan bleek vals.

Ze kwam in een nachtclub terecht en werd er verplicht zich te prostitueren. Het verhaal is voor veel andere slachtoffers van mensenhandel gelijklopend.

Volgens de politie zijn de meeste van de naar schatting 12.000 slachtoffers afkomstig uit Brazilië, China, Nigeria, Paraguay en Roemenië. Ze brengen de misdaadnetwerken achter de handel zo’n 5 miljoen euro per dag op.

Veel van de slachtoffers spreken geen Spaans, worden bedreigd en hebben schulden, en beseffen vooral niet dat er hulp beschikbaar is. In de meeste gevallen gaat het om immigranten zonder papieren die niet naar de politie durven te stappen.

Bovendien beseffen ze vaak niet dat ze een slachtoffer zijn, zegt sociaal werker Paula Mandillo. Hij werkt voor de organisatie Mujer Emancipada die vorig jaar meer dan honderd vrouwen onder haar hoede nam.

Tweede in Europa

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Spanje het tweede hoogste aantal slachtoffers van mensenhandel telt in de Europese Unie, na Italië. Het Spaanse Netwerk tegen Mensenhandel, een koepelorganisatie van verschillende verenigingen, breekt een lans voor een betere wetgeving die de nadruk legt op mensenrechten.

Tot eind 2010 werd mensenhandel niet eens officieel als misdrijf bestempeld in de Spaanse strafwet. Sindsdien is er een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar voorzien, maar die is nog maar in vier gevallen effectief opgelegd aan tien beschuldigden.

Maar er is ook nood aan meer maatschappelijk bewustzijn en een nadruk op de mensenrechten van de slachtoffers, zeggen organisaties.

“Om het bewustzijn in de maatschappij te verbeteren, moet het duidelijk gemaakt worden dat mensenhandel niet hetzelfde is als prostitutie of illegale immigratie, maar dat er mensen zonder papieren zijn die het slachtoffer worden van misdaadnetwerken”, zegt Helena Maleno, deskundige bij de vereniging Colectivo Caminando Fronteras.

Vaak hebben de slachtoffers al een gevaarlijke reis afgelegd om in Spanje te geraken. Vrouwen uit Nigeria bijvoorbeeld heben er in de meeste gevallen al een oversteek van de Sahara opzitten richting Marokko. Daar gaan ze aan boord van zogenaamde ‘pateras‘: kleine, gammele bootjes die migranten van Noord-Afrika naar de Spaanse kust brengen.

Mensenhandel met vrouwen uit Roemenië vormt een “extreem groot probleem”, zegt Maleno, omdat ze legaal in het land mogen komen sinds Roemenië in 2007 een lidstaat van de EU is geworden. Daardoor kunnen ze geen gebruik maken van het normale hulpcircuit voor slachtoffers van mensenhandel. Bovendien, zegt Maleno, worden ze vaak aan snel tempo doorheen Europa verplaatst.

take down
the paywall
steun ons nu!