Actievoerders blokkeren Brussel uit protest tegen besparingsdrift
Nieuws, Europa, België, Vakbonden, EU, Vrijhandelsakkoorden, TTIP, Begrotingsverdrag -

Actievoerders blokkeren Brussel uit protest tegen besparingsdrift

In Brussel werden donderdag verschillende kruispunten geblokkeerd door leden van Alliantie D19-20. Dat is bondgenootschap van leden van ngo's en vakbonden die zich verzetten tegen de besparingsdrift binnen de Europese Unie. “Het Begrotingsverdrag en het Trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag worden achter de rug van de burgers afgesloten, onder druk van zakenlobby's, en tot profijt van banken en multinationals”, klinkt het.

donderdag 19 december 2013 13:11
Spread the love

Vijf cruciale kruispunten die toegang verschaffen tot de Europese wijk in Brussel werden nog voor zonsopgang geblokkeerd door honderden manifestanten. Op het kruispunt van de Belliardstraat en de Kunstlaan op de Kleine Ring van Brussel wist de christelijke vakbond CNE (Franstalige bediendebond) 400 mensen te verzamelen. Het verkeer werd daardoor hevig verstoord.

“Wat op de Europese Top beslist wordt, gaat lijnrecht in tegen de belangen van werknemers. Door het Begrotingsverdrag van de Europese Unie zijn alle regering veroordeeld tot eindeloze besparingen. Of ze nu groen, rood of blauw zijn, ze hebben geen enkele bewegingsruimte meer”, zegt Felipe Van Keirsbilck van CNE.

“Het Trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag gaat nog verder. Multinationals zullen daardoor naar een rechtbank kunnen stappen als ze vinden dat een sociale regel hun belangen schaadt. En dat wordt in alle stilte voorbereid. Zelfs onze parlementsleden zijn niet op de hoogte”, zegt Van Keirsbilck.

Om de aandacht te trekken, kozen de vakbonden en ngo’s voor de blokkade. Van Keirsbilck: “Onze leden hadden geen zin in een zoveelste betoging die niet eens in de media komt en waarvoor politici hun schouders ophalen. Deze actie gaat in tegen het defaitisme. We tonen dat we ons wel degelijk kunnen verzetten. En de volgende keer zullen we alleen maar met meer zijn.”

Aan de Kruidtuinlaan en de Koningsstraat stonden leden van de socialistische vakbond ACOD. “We hebben lang voor de top een open brief geschreven aan onze Europese leiders. Er kwam niet eens een reactie. Dan moet je wel kiezen voor directe actie. Alle nationale begrotingen staan voortaan onder toezicht van Europa. Binnenkort hebben we ook nog eens één grote vrijhandelszone zonder regels tussen de VS en de Europese Unie”, zegt Maxime Nys van ACOD.

“En opmerkelijk: dat wordt allemaal doodgezwegen in de media. De meeste mensen hebben nooit gehoord van die verdragen en in de parlementen wordt het Begrotingsverdrag en stoemelings goedgekeurd”, zegt Nys.

De actievoerders verlaten rond de middag de kruispunten en gaan dan naar het Jubelpark voor een slotmeeting. Naast de vakbonden doen ook organisaties als CNAPD, Attac, Intal en FairFin mee.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!