Bobby Jameson There’s A War Going On

Bobby Jameson There’s A War Going On

zaterdag 14 december 2013 20:31
Spread the love

Welkom op de blog van Radio 68 over het programma “Het Vrije Vranke Woord” op www.radio68.be, een wekelijkse uitzending waarin het geëngageerde woord centraal staat: het klassieke of 21ste-eeuwse linkse lied, protestsongs, commentaren, toespraken, debatten, vertellingen, poëzie. Zonder onderscheid van taal, genre, stijl of tijd. 

BOBBY JAMESON: THERE’S A WAR GOING ON

Het midden van de jaren zestig: de ontelbare manifestaties tegen de oorlog in Vietnam, veranderen vrij snel in manifestaties tegen de Oorlog (met hoofdletter) en voor de Vrede (zeer zeker ook met hoofdletter). In de Verenigde Staten zelf, gooien de jongeren het patriottisme overboord: tot  ontzetting van veel Amerikaanse burgers en van de overheid, verbranden ze in het openbaar hun oproepbrieven voor Vietnam. Het gebruik van chemische wapens wordt verworpen, ook al  zijn de slachtoffers communisten. Slechts een minderheid komt op straat voor het communisme zoals het wordt beleden door de Vietcong en bondgenoot China. Het is de mensen om principes en moraal te doen, niet om ideologie: elk volk heeft recht op zelfbeschikking en mag zichzelf bevrijden van de onderdrukking. Vietnam werd een symbool.

Over Vietnam werden tientallen liederen geschreven, in alle talen. Sommige nummers werden wereldberoemd, zoals “I-Feel-Like-I’m-Fixing-to-Die-Rag” van Country Joe Mc Donald (herinner u de “Gimme an F…” op Woodstock), “War” van soulzanger Edwin Starr of “The Unknown Soldier” door The Doors.

Eén nummer werd totaal over het hoofd gezien, samen met de man die het zong en schreef: “Vietnam” door Bobby Jameson (° 1945, Illinois, USA). Het verscheen nochtans al begin 1966 en de tekst is anders expliciet genoeg – misschien is dat net de reden waarom de radiostations dit harde protestlied niet draaiden. Het werd opgenomen met The Leaves en begint met een huilende harmonica en een jengelend orgel. Daarna volgt een dreigende beat à la Bo Diddley. De zegging van Jameson sluit hierbij aan. Dit is woede, onmacht, frustratie. Een schreeuw.

VIETNAM
[…] fire chief police chief
district attorney
they all tryin’ to send me
on a longtime journey.
they want me to go
clean up their mess
while they stay home
hidin’ behind the desk […]

Vietnam is een symbool. In  een ander nummer, “There’s A War Going On”, maakt Jameson duidelijk dat de oorlog niet enkel  overzees woedt, maar ook in de USA, “in your town today”. Hier en nu. Het lied verwijst naar de interne verdeeldheid van de Amerikanen en de scherpe repressie van de overheden: buiten wacht een man met een geweer, een vriend heeft het al moeten bekopen. Honderden mensen werden in het Verenigde Staten van de jaren zestig door de politie doodgeschoten of kreupel geknuppeld omdat ze zich tegen de oorlog keerden.   

Op de b-kant van Vietnam, geeft Jameson nog eens aan wie verantwoordelijk is voor de oorlog, de armoede en de problemen van de man in de straat: dat is de Metropolitan Man, de heren met pak en das die in chique kantoren huizen en daar de wereld naar hun hand zetten: “ bankers
and traders and all other buyers”.  

Het verbaast niet dat Jameson ook een nummer schreef dat vandaag bijzonder relevant is:” Fuck Wall Street”. Een hedendaagse vertaling van die Metropolitan Man.

Jameson heeft een fantastisch repertoire op zijn naam staan. Hij werd van alle kanten belogen en bedrogen, maar plaatste de jongste tijd bij wijze van zoete wraak een paar dozijn video’s van zijn nummers op Youtube.

METROPOLITAN MAN
Refrein:
metropolitan man
who are you
to think you’ll
get away with
the things that you do
while the war
makes you rich
someone’s dying
in a ditch
are you aware
do you care
that it’s true.

Eddy Bonte

Referenties
BOBBY JAMESON: http://bobbyjameson.blogspot.be/
Video van “Vietnam”: http://www.youtube.com/watch?v=cZrtS26O774
Artikel van Jon Savage over “Vietnam” in The Guardian: http://www.theguardian.com/music/musicblog/2010/nov/10/savage-song-bobby-jameson
De teksten van “VIETNAM”  © and “METROPOLITAN Man” © vind je op n www.eddybonte.be > JUST GOOD MUSIC > BOBBY JAMESON.  Hartelijk dank aan Bobby Jameson.

De uitzending
Nieuwe aflevering van “Het Vrije Vranke Woord”: elke zondag om 16u. Herhaling: de zondag om 2100u,  de maandag & de dinsdag om 1600u. Het programma “My Generation” zelf, start om 1200u. Radio 68 www.radio68.be.

Radio 68
Radio 68 is een niet-commerciële  en onafhankelijke internetradio  die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!